БСП е за закриване на специализираното правосъдие, съобщиха от пресцентъра

...
БСП е за закриване на специализираното правосъдие, съобщиха от пресцентъра
Коментари Харесай

БСП е за закриване на специализираното правосъдие

БСП е за закриване на профилираното правораздаване, оповестиха от пресцентъра на партията. Специализираните съд и прокуратура са трансфораха в политически наказателен уред и в това е огромният проблем.

" Позицията на Българска социалистическа партия е за закриване на профилираните съдилища. Тя е поредна освен, тъй като е записано в съдружното съглашение, освен, тъй като сме поели подобен ангажимент пред гласоподавателите си. Още при основаването му ние сме възразили, че специализацията във връзка с субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат ".

Това съобщи секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Явор Божанков по време на дебатите за закриване на профилираното правораздаване.

От парламентарната естрада той разяснява, че в годините ГЕРБ надграждат тази порочна система, дават кариерни бонуси и какво ли не и всякога от левицата са се противопоставяли. " Няма изненада, че ГЕРБ са за тази система. Те са си я основали, те са си я избрали и те си я пазят “, добави той.

Народният представител от Българска социалистическа партия изясни за какво бе основано профилираното правораздаване: " Най-простичко и ясно казано, с цел да се бори с корупцията по високите етажи на властта, с проведената престъпност. Очевидно тази цел не е реализирана. След редица разбори, диспути, чувания в комисии ние затвърдихме нашата позиция, че това не се е случило. Почти ги няма присъдите против политици по висшите етажи “, уточни той. 

По думите му не са малко случаите, в които хора са били “отъркаляни “ в персоналната им преписка – държани, смачкване на техния бизнес, известност, без да имат опция да се защитят. " Видяхме какво работи профилираното правораздаване, само че най-много видяхме какво то не работи “, сподели още Божанков.

" Често ГЕРБ и профилирана прокуратура дават образец с Васил Божков “, съобщи Явор Божанков като добави: " Нали никой не има вяра, че стотици милиони от нашите налози са отклонени просто по този начин? Без чадър от високите етажи това няма по какъв начин да е станало. Виновният е единствено един и тъкмо тук профилираното правораздаване девалвира, то не стига до високите етажи на властта, даже когато човек като Божков дъни старите си другарчета, издава ги и приказва пред правораздаването “, разяснява той.

Явор Божанков бе безапелационен, че ръководещата коалиция застава от страната на хората, чиито налози са били откраднати. " Позицията ни в тази посока е безапелационна, само че си слагаме и една цел - България да бъде страна, в която закона важи за всички. Не да важи особено за едни, а за други особено да не важи “, сподели още той.

Според народния представител от левицата и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов профилираните съд и прокуратура са тръгнали с положителни планове и в случай че те бяха изпълнени, нещата щяха да наподобяват по доста по-различен метод. " За жал тези органи са трансфораха в политически наказателен уред и в това е огромният проблем “, съобщи социалистът от парламентарната естрада.

" Изврати се първичната концепция и се стигна до ситуацията, в което сме през днешния ден. Аз не смятам, че би трябвало да има какъвто и да е съд и прокуратура, които да бъдат употребявани за политически напън и политически репресии “, безапелационен бе Гуцанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР