БСП днес внася промени в Закона за изменение и допълнение

...
БСП днес внася промени в Закона за изменение и допълнение
Коментари Харесай

БСП предлага засилване на контрола върху прокуратурата със промени в Наказателно-процесуалния кодекс

БСП през днешния ден внася промени в Закона за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, с които се предлага да се наложи надзор върху безконтролни до момента актове на прокуратурата. Това заяви водачът на партията Корнелия Нинова.

В обществената мрежа тя изясни претекстовете за предлагането по този начин: 

" Много време в българското общество се води полемика за нужните промени в правосъдната власт, за пълномощията на прокуратурата и основния прокурор. Ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно произвеждане по разнообразни аргументи - стопански, лобистки, политически, този развой завършва, той е затворен в границите на прокуратурата и до основния прокурор. Това основава възприятие за неправда у хората и предпоставки за произвол - ето за какво, кардинално и от много време настояваме за налагането на надзор върху дейностите на прокуратурата. Внасяме предложение този надзор да се реализира от самостоятелния български съд. Всеки, който е подал сигнал и не е получил съгласно него съответен отговор, може да апелира дейностите на прокуратурата пред съда. Съдът може да удостовери решението на прокуратурата или да го анулира и да го върне назад, със наложителни инструкции за използване на закона.
Смятаме, че това е опция – посредством закона да се сътвори рамка, в която да не се позволяват случайни дейности, злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възвърне възприятието за правдивост у тези, които чакат същинско правораздаване в България. Този въпрос е поставян на полемика неведнъж от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от неоправдателни решения в Съда в Страсбург, в заключенията на извършения неотдавна конгрес на европейски прокурори, самостоятелен разбор на българската прокуратура, само че до момента нищо не е правено. Днес подхващаме съответни дейности, с цел да се наложи надзор върху дейностите на прокуратурата. "

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР