БСП дава случая с убитите животни в Странджа преди три

...
БСП дава случая с убитите животни в Странджа преди три
Коментари Харесай

БСП сезира Кьовеши за убитите животни в Странджа

БСП дава случая с убитите животни в Странджа преди три години поради чума по свинете на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че в решението на Върховния административен съд от през вчерашния ден се споделя, че липсват безапелационни доказателства за болестта и че стадото е било в положително положение.

Според ръководителя на Българска социалистическа партия кабинетът на държавното управление на Бойко Борисов би трябвало да понесе отговорност. 

" Това решение е доказателство за две неща - първо, че това всеобщо изтребване на животни е едно от най-големите закононарушения на ръководството на ГЕРБ в предишните мандати. Второто е, правотата на Българска социалистическа партия, когато сме поредни, аргументирани и покрай хората, истината в последна сметка става ясно. А тя е, че 43 000 животни бяха убити, както виждате към този момент и по решение на Върховен административен съд, без причина ", уточни Нинова. 

От Българска социалистическа партия настояха засегнатите животновъди да бъдат заслужено обезщетени за убитите животни и за пропуснати ползи за миналите три години.

 „ Една по една нашите борби в последните 4 години получават самопризнание. Днешният мотив да ви поканим е окончателното решение на 5-членен състав на Върховен административен съд по проблема чума по животните в Странджа. Вчера съдът се произнесе дефинитивно по този въпрос. Сигурно помните тревожната 2018 година, баба Дора, Ани от Болярово и напъните на Българска социалистическа партия тогава да спасим животните на хората и да спрем унищожаването на поминъка на доста фамилии и обезлюдяването на района Странджа. Тогава бяхме до тях, бяхме в къщите им, правихме жива верига пред служители на реда и ветеринари, с цел да не избиват животните. Участвахме в митингите. От страна на ръководещите бяхме осмивани, че „ се снимаме с козички ”.  Хора от митингите бяха притискани и разпитвани за проведено събаряне на законно определената власт. Бяхме оповестени за метежници, ГЕРБ сезираха прокуратурата тогава, че сме опасност за националната сигурност. Това беше преди три години. И тогава и в този момент настоявам и нося отговорност за думите си – чума по животните в Странджа нямаше и това се потвърди от решението на Върховен административен съд през вчерашния ден. " Това заяви ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция в централата на партията.

Тя изтъквам част от претекстовете на решението: " В обсъждания проблем липсват безапелационни доказателства за развиването на заболяването чума по дребните преживни животни във времето и в съответния район и степента на разпространяване, както и за съблюдаване на последователността на ограниченията за надзор на здравето. Стадото, което е предмет на това дело, е в положително здравословно положение. Отглежданите над 200 овце са живи и здрави, в това число посочените 2 овце с открити позитивни резултати за съществуване на антиген и на геном на вируса на чума. Нещо повече – няма смъртни случаи, а в това време стадото се е нараснало със 70 агнета. ”

По думите й това решение е доказателство за две неща – от една страна, че това всеобщо изтребване на животни е едно от най-големите закононарушения на ГЕРБ в предишните мандати.

„ Второто е правотата на Българска социалистическа партия, когато сме поредни, аргументирани и покрай хората – истината в последна сметка става ясно. 43 хиляди животни бяха убити без причина. Стотици фамилии останаха без занаят. Регионът се обезлюди  и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата по този начин – единствено с констатация. Не на вятъра водихме тази борба и в Народното събрание, и на улицата с хората от митинга, и в къщите им, където стояхме непрекъснато, с цел да ги пазим. Разполагаме, с изключение на с решението на Върховен административен съд, само че и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която проличава кой по това време каква позиция заемаше и с какви причини. Много забавно четиво. Разполагаме с десетки свидетелски показания на хора, които са подготвени да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и желаеме съществено, огромно и задълбочено следствие. Нещо повече – предоставяме ги на госпожа Кьовеши, на европейската прокуратура, защото по този проблем имаше асимилиране, а и може би и заграбване на европейски средства ”, добави Нинова.

Тя акцентира, че от Българска социалистическа партия са наясно, че не могат да върнат убитите животни на хората, само че упорстват за правдивост за тях и за това, което им е било породено. „ Искаме следствие, справедлив съд и отговорност за тези длъжностни лица, които направиха това ”, заключи Нинова.

„ Да се бориш си коства, правдивост има, само че би трябвало да има и отмъщение. Борбата по този проблем продължава. Машинациите на предходното ръководство на ГЕРБ ще продължат да бъдат разкривани, само че дружно с това – би трябвало да върнем и справедливостта ”. Това разяснява ръководителят на Предизборния щаб на Българска социалистическа партия и лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в Ямбол Кристиан Вигенин по време на конференцията на „ Позитано 20 ”.

Той акцентира, че е нужно да се подхващат ограничения, с цел да бъде България извадена от листата на страните, в които има чума по дребните преживни животни. Вигенин посочи, че от 2018 година година до момента, България продължава да седи с този статут в Организацията по опазване на здравето на животните – по думите му повече от 3 години предходното ръководство не е желало да се оправи с този проблем, с цел да не признае прегрешението си пред хората.

„ Това е една победа – не я назовавам дребна, тъй като тя е доминото, което лека-полека ще докара до рухването и на останалите плочки от подредбата, която беше направена от кабинета на Бойко Борисов. Нашата борба продължава за хората в този район и за правдивост – нещо, което чакат всички български жители ", сподели още Вигенин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР