Брюкселските чиновници могат да ни учат как се краде, а

...
Брюкселските чиновници могат да ни учат как се краде, а
Коментари Харесай

Корупцията в Брюксел засенчи шкафчето на Борисов

Брюкселските служители могат да ни учат по какъв начин се краде, а не да ни размахват пръст

Години наред България бе цел на брюкселските бюрократи по тематиката с корупцията. Мониторинг ли ще ни постановат, вратите на Шенген ли ще хлопват под носа ни, някой европейски прокурор ли ще довтаса да ни изясни по какъв начин се бори престъпността – все корупцията у нас е съществена сюжетна линия.

Сега стана ясно, че от самото начало крадецът е викал „ дръжте крадеца “. Не че политиците ни са света вода ненапита, само че във връзка с кражбите и корупцията са като първолачета спрямо брюкселските им сътрудници. И в случай че у нас се приказва за милиони, там работят с милиарди.

Примерите не са един и два. Особено фрапиращ е договорът сред Европейската комисия и " Пфайзер " за доставката на 1,8 милиарда ваксини на стойност 35 милиарда евро. Според „ Ню Йорк тайм “ решаващо значение за договорката имал персоналният контакт на шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и фармацевтичния необут Алберт Бурла.

Съпругът на дер Лайен – Хайко бе упрекнат от евродепутатката Франческа Донато в „ аморални дейности “. Тя изнесе обстоятелства, че Фондацията за генна терапия и създаване на медикаменти благодарение на РНК технология на университета в Падуа, в чийто Надзорен съвет е брачният партньор Хайку фон дер Лайен, е всеобщо субсидирана със средства на Европейски Съюз. И по-конкретно - 320 млн. евро от Фонда за възобновяване са постъпили в Падуа, като част от тях - 383 000 евро - са били предоставени непосредствено на фондацията.

Сега, откакто се разгоря лобисткия скандал в Брюксел с евродепутатката Ева Кайли, стана ясно, че при обиските от вкъщи й и останалите адреси са конфискувани общо 600 000 евро в брой. По информации на гръцките медии, бащата на Ева Кайли - Александорс - бил хванат, до момента в който се е опитвал да напусне жилището на щерка си с куфар, цялостен с пари.

Основната теза е, че пачките в евро са дадени на Кайли, с цел да лобира в интерес на Катар. В момента в Брюксел има над 20 000 лобисти и всеки може да реши за каква корупция става въпрос.

Така че, в случай че чакаме от Брюксел да ни оправят и да ни преборят родната корупция, няма да дочакаме. По-логично е да ни споделят преден опит по какъв начин се краде, а не по какъв начин се борят кражбите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР