Брюксел заяви, че стриктни правила ще гарантират, че средствата от

...
Коментари Харесай

Брюксел: Парите за възстановяване ще се дават на страните срещу реформи

Брюксел съобщи, че прецизни правила ще подсигуряват, че средствата от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро ще бъдат изхарчени в сходство с потребностите. " Системата, която сме въвели ще подсигурява вярното потребление на това европейско финансиране ", показва заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис. Коментарът му идва на фона на засилващите се терзания за възможни измами и хабене на евросредствата, написа Financial Times.

Домбровскис споделя, че непоколебим набор от правила ще предотврати такива кавги с усвояването, каквито преди е имало с районните стратегии за помощи на Европейски Съюз. И отбелязва, че Европейска комисия ще упражнява както контрол над националните системи за надзор, по този начин и ще ползва свои инспекции. По думите му парите ще бъдат спирани, в случай че държавните управления не организират нужните промени или не насочват финансирането непосредствено в авансово контрактуваните области.
Няма промени, няма пари
Европейска комисия е под засилен напън да подсигурява, че помощите за възобновяване от ковид ще бъдат вярно изхарчени поради големия размер на набирането на средства от страна на Европейски Съюз на финансовите пазари, които ще бъдат нужни за финансирането на програмата. Според изискванията на договорката, реализирана от водачите на Европейски Съюз предходната година, достъпът до парите е обвързван с обещания за промени в области като пенсии и обществена сигурност, трудови закони, бизнес среда, качество на обществената администрация и други. " Ако някои промени са в застой, в случай че някои капиталови планове не се придвижват напред без значение от повода, тогава тази част от средствата няма да пристигна. Разпределянето на парите е непосредствено обвързвано с напредъка на промените и вложенията ", декларира Домбровскис.

Заместник-председателят на Европейска комисия споделя, че Брюксел деликатно ще прегледа изпратените от държавните управления национални проекти за усвояването на еврофинансирането. Вече протича разговор с европейските столици и Европейска комисия. " Първоначално при проектите на доста страни членки видяхме, че няма задоволителен фокус върху промените и че характерните за дадена страна рекомендации не са взети под внимание на едно приемливо равнище ", разяснява Домбровскис. Но добавя, че от този момент обстановката се е подобрила.
Притеснения за корупция и върховенството на закона
Изказването на Домбровскис идва на фона на увеличаващи се терзания за корупция и неспазване на върховенството на закона в някои страни членки. Един подобен образец е Унгария, която възнамерява да сложи университетите под контрола на фондации, което съгласно критиците на държавното управление ще ги обвърже с ръководещата партия. Будапеща възнамерява да разпредели 2.8 милиарда евро, или към 20% от своите средства по възстановителния фонд, за стратегия, която разказва като " модернизиране на университетите ".

Попитан за обстановката с Унгария, Домбровскис дава отговор: " Имаме доста прецизни критерии и ще ги наблюдаваме, с цел да се уверим, че те се съблюдават от страните членки ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР