Брюксел реши, ще европейските фирми, търпяща щети от войната в

...
Брюксел реши, ще европейските фирми, търпяща щети от войната в
Коментари Харесай

Засегнатите от кризата в Украйна фирми в ЕС ще могат да вземат до 400 000 евро държавна помощ

Брюксел реши, ще европейските компании, търпяща вреди от войната в Украйна, ще могат да получават без нотификация от Европейска комисия държавна помощ до 400 хиляди евро. До 50 млн. евро енергийна помощ ще могат да получават и енергоинтензивни предприятия в Евросъюза, страдащи от високите цени на електрическата енергия.

Това стана ясно от признатата в сряда Временна рамка при рецесии, която ще разреши на страните членки на Европейски Съюз да подкрепят стопанската система в подтекста на съветското настъпление в Украйна, и взето решение за обезщетения поради скъпия ток.

Помощта за наранено от войната в Украйна сдружение ще е най-много 400 000 евро. Ограничения в подпомагането има за компаниите от секторите селско стопанство, риболовство и аквакултури - 35 000 евро. Причината е, че за тези компании има специфични дотации по общата селскостопанска политика. Дори в сряда Европейска комисия утвърди. Наред с това в сряда бе решено така наречен директни заплащания, т.е. дотациите за земя да могат да се изплащат по-рано - още от 16 октомври.

Помощите от краткотрайната рамка при рецесии ще се отпускат, без да е належащо тази помощ да бъде обвързвана с повишение на цените на силата, защото “кризата и ограничаващите ограничения против Русия засягат стопанската система по голям брой способи, в това число посредством физическо спиране на веригата на доставки”, прецизира Европейска комисия.

Тази поддръжка може да се дава под всякаква форма, в това число като директни безплатни средства.

За банките и заемите

Освен грантови средства, друга алтернатива е страните членки да могат да дават субсидирани държавни гаранции, с цел да подсигуряват, че банките не престават да отпускат заеми на всички сдружения, наранени от актуалната рецесия, а също и държавни и частни заеми със субсидирани лихвени проценти.

Друга форма на това подкрепяне е страните в Европейски Съюз да дават държавни гаранции или да основат гаранционни схеми в поддръжка на банкови заеми, взети от сдруженията. Те ще имат субсидирани награди, с понижаване на прогнозния пазарен лихвен % за годишните награди за нови заеми за дребни и междинни предприятия („ МСП “) и за предприятия, разнообразни от МСП.

Не на последно място, страните в Европейски Съюз ще могат да дават обществени и частни заеми на сдружения със субсидирани лихвени проценти. Тези заеми би трябвало да са с рента, равна най-малко на безрисковата базова ставка, плюс характерна награда за кредитен риск, използвана надлежно за МСП и за предприятия, разнообразни от МСП.

И за двата типа поддръжка съществуват ограничавания във връзка с оптималния размер на заема, които се основават на оперативните потребности на сдружението, като се вземат поради неговият оборот, разноските за сила или съответните потребности от ликвидност. Заемите може да се отнасят както за вложенията, по този начин и за потребностите от оборотен капитал.

За енергетиката

Специално в енергетиката страните членки ще могат отчасти да компенсират сдруженията, по-специално интензивните консуматори на сила, за спомагателните разноски, дължащи се на изключителното нарастване на цените на природния газ и електрическата енергия. Тази поддръжка може да се дава под всякаква форма, в това число директни безплатни средства.

Правилото обаче е, че общият размер на помощта за бенефициент не може да надвишава 30% от допустимите разноски, като тя не може да надвишава 2 милиона евро във всеки един миг. Когато сдружението понесе оперативни загуби, може да е нужна спомагателна помощ, с цел да се подсигурява продължаването на дадена стопанска активност. За тази цел страните членки могат да дават помощ, надвишаваща тези прагове, в размер до 25 милиона евро за енергоемките консуматори и до 50 милиона евро за сдружения, осъществяващи активност в съответни браншове, като да вземем за пример производството на алуминий и други метали, стъклени нишки, целулоза, торове или водород, както и доста съществени химични субстанции.

Временната рамка при рецесии ще спомогне поддръжката да бъде ориентирана към стопанската система, като в същото време ще ограничи негативните последствия за равните условия на конкуренция в границите на единния пазар.
330 млн. евро за храна в Украйна

Извън рамките на Европейски Съюз, Европейска комисия одобри в сряда стратегия за незабавна помощ от 330 млн. евро за Украйна. Тя ще помогне за обезпечаване на артикули и услуги от първа нужда и за отбрана на популацията.

Програмата се стреми да помогне за облекчение на страданията на украинците, като обезпечи достъп до съществени артикули и услуги, както и тяхната отбрана. Друга значима цел ще бъде реорганизация на гражданска дребна по мащаби инфраструктура, стратегическо обмисляне, както и обезпечаване на енергийна сигурност, се споделя в известието на Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР