Брюксел. Новоизбраният председател на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в

...
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в
Коментари Харесай

Шарл Мишел: До май ще се знае дали ще започнем преговори със Северна Македония и Албания

Брюксел. Новоизбраният ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в изявление за огромни европейски вестници, че Франция не е единствената страна, която е заинтригувана от промени в процеса на разширение на Европейски Съюз. Той акцентира, че до май, когато ще се организира срещата на върха ЕС-Западни Балкани, би трябвало да е ясно по какъв начин ще наподобява промяната и дали е налице официално единодушие Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония и Албания, цитира думите му македонското електронно издание “МКД “ .

„ Подкрепям ли френските хрумвания за промяна на разширението? Това е доста повече от френските хрумвания, тъй като на срещата на върха усетих интереса на доста страни. Аз самият се молех да избегнем гласуването, да си дадем в допълнение време за подготовка на нашите решения. И през идващите седмици ще имаме стратегически спор. През май ни чака среща на върха за Балканите и се надявам до тогава да успеем да изясним обстановката “, сподели Мишел пред няколко огромни европейски вестника.

Председателят на Европейския съвет повтори, че Европейски Съюз знае стабилността на Балканския полуостров за е основна за самия Съюз и е наясно с въздействието на други участници в района.

" Но не ставаше дума единствено за започване на договаряния с две страни или не, само че и за разискване на промяната на самия развой на разширение, да вземем за пример посредством въвеждане на обратимост на някои стъпки за разширение при положение на закъснение на промяната ", сподели Мишел.

До срещата на върха с балканските страни през май някогашният белгийски министър председател има вяра, че както въпросът за промяната, по този начин и решението за започване на договаряния с Македония и Албания ще бъдат изяснени. „ Дали промяната на процеса на разширение ще бъде публично условие за съглашение за започване на договаряния с Албания и Северна Македония? Ако в този момент направя изказвания по тази тематика, това единствено ще усложни процеса на взимане на решения “, сподели Мишел.

Председателят на Европейския съвет сподели също, че Европейски Съюз би трябвало стратегически да реши каква политика ще организира по отношение на съседите си от Европейски Съюз, а в връзките си с Русия би трябвало да продължи политиката на два пътя - наказания и разговор.

„ Трябва да останем недвусмислени по отношение на неприемливото държание на Русия - от потъпкване на териториалната целокупност на Украйна, посредством дезинформация, до хакерски атаки. Имаме проблем с Русия, когато става дума за спазването на границите, само че и с ролята й на юг от Европа - в Сирия, Либия, възходящото й наличие в африканските страни “, сподели Мишел.

Председателят на Европейския съвет обаче предизвести, че би било неточност да се промени тактиката по отношение на Русия, без да се вземат поради другата сензитивност на всички членове на Европейски Съюз, в това число тези, които са изключително чувствителни поради историята на връзките им с Русия.

" Единството на Европейски Съюз е от решаващо значение в връзките с Русия ", сподели Мишел.

Мишел, който тази седмица пое поста от някогашния полски министър председател Доналд Туск, прикани за единение на Европейски Съюз в деликатния въпрос за миграцията.

„ Превръщането на някои страни в убежища за мигранти не е подобаващият метод за реализиране на съглашение по толкоз внимателен предмет като миграцията. Така че задачата ми е единение. Защитата на външните граници е същински приоритет, само че нашите решения на правилото на взаимност не би трябвало да оставят място за разнообразни тълкувания от разнообразни членове на Съюза. Популистите злоупотребяват с тематиката за миграцията и по тази причина сме длъжни да споделяме на хората истината “, сподели президентът на Европейска комисия.

Мишел съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да упорства за европейски и филантропични полезности.

„ Но в това време, в сходство с европейското законодателство, би трябвало да изясним нещата - одобряваме хора, които дават отговор на критериите, с цел да останат в Европа, само че в това време покачваме успеваемостта на връщането на тези, които не дават отговор на критериите за интернационална отбрана ", сподели новият ръководител на Европейския съвет в изявление.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР