Брюксел. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е

...
Брюксел. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е
Коментари Харесай

Euronews: Външните министри от Западните Балкани ще проведат среща в рамките на Берлинския процес

Брюксел. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е конвенционален хазаин на видео-конференция на първите дипломати на страните от Западните Балкани в границите на Берлинския развой, оповестява Euronews .

Новината беше обявена от заместник-говорителя на немското министерство на външните работи Андреа Сасе. Конференцията има за цел да приготви проектите за организацията на бъдещата среща на върха сред държавните водачи, която ще бъде ръководена от канцлера Ангела Меркел при започване на юли.

Според Сасе към външните министри от Западните Балкани ще се причислят и първите дипломати на няколко държави-членки на Европейски Съюз, както и комисаря по разширението и съседството Оливер Варели.

Берлинският развой е самодейност на немския канцлер Ангела Меркел, основана през 2014 година Целта е да се усъвършенства районното съдействие сред страните от Западните Балкани, с цел да се подкрепи процесът на участие в Европейски Съюз на следните шест страни: Албания, Косово, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

Инициативата на Германия за срещата на върха включва също уредници като Австрия, Франция, Англия, Италия, Полша и България. Едно от достиженията досега на Берлинския развой е одобряването на проекта на споделения районен пазар, както и привличането на младежта посредством районното бюро за младежко съдействие.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР