Брюксел. Европейската комисия е на път да добави ядрената енергия

...
Брюксел. Европейската комисия е на път да добави ядрената енергия
Коментари Харесай

FAZ: Планът на ЕК да признае ядрената енергия за екологично чиста отприщва раздор между Германия и Франция

Брюксел. Европейската комисия е на път да добави нуклеарната сила към листата с устойчиви форми на сила. Инициативата е от изгода за Франция, която създава съвсем 70 % от електрическата енергия си от атомни електроцентрали. Но Германия, въпреки това, към този момент изключи последния си реактор. Темата от дълго време провокира разногласия сред Берлин и Париж, само че в този момент рискува да отприщи същински разкол, отбелязва националният всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung .

„ Ядрената сила е екологично чист и резистентен източник на сила. Европейската комисия счита, че електрическата енергия би трябвало да се създава в атомни електроцентрали в продължение на десетилетия. Тази тематика от дълго време е противоречива, изключително сред Берлин и Париж “, написа вестникът.

В проектопостановление Европейската комисия предлага нуклеарната сила да бъде включена в листата на екологосъобразните форми на сила. Причината за това са климатичните проекти на Брюксел. Според тях Европейски Съюз би трябвало да реализира климатична индиферентност до 2015 година Изразеното предложение в действителност е рекомендация към финансовите пазари да влагат в нуклеарни уреди.

Но самодейността е от изгода на първо място за Франция. Нейният президент Еманюел Макрон счита, че нуклеарната сила е нужна за реализиране на задачите на Европейски Съюз и неговата страна в региона на климата. Франция създава съвсем 70 % от електрическата енергия си от атомни електроцентрали. Това е най-високият % в света. Полша и други източноевропейски страни също желаят да построят нови атомни електроцентрали. По този метод те желаят да създадат своите мощно подвластни от въглища стопански системи по-устойчиви.

ЕС разгласи проектите си тъкмо в годината, в която Германия изключи последния си нуклеарен реактор. На първо място, „ Зелени “ са срещу самодейността на Брюксел. Те са загрижени главно за неразбираемия въпрос за депонирането на нуклеарни боклуци. „ Ядрената сила е високорискова технология и е неправилно да се назовава екологична “, споделя министърът на околната среда Роберт Хабек.

При избрани условия Европейски Съюз ще добави природния газ към листата с екологично чисти енергийни източници. А това е в полза на Германия и Австрия, които внасят съветски газ. Природният газ обаче е изкопаем енергиен източник, даже и да не вреди на климата толкоз мощно, колкото въглищата. В средата на януари Европейската комисия ще показа окончателното си предложение. След това страните-членки на Европейски Съюз и Европейският парламент ще имат опция да наложат несъгласие. Но една страна сама не може да спре този развой.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР