Брюксел. Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон

...
Брюксел. Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон
Коментари Харесай

Politico: Европейското единство в правилата за пътуване се пропука в лицето на заплахата от Омикрон

Брюксел. Европа следи с боязън по какъв начин разновидността на ковид Омикрон минава през Обединеното кралство, като над 10 000 случая на разновидността са доказани и доста пъти повече евентуално са неоткрити. Въпросът в мозъка на всички е: Следващите ли сме? - написа европейската редакция на Politico .

Новопоявилият се вариант, който е доста по-заразен от разновидността делта, който господства в последната вълна на пандемията, заплашва да наруши деликатно проведения консенсус, че животът и пътуванията в Европейски Съюз могат да продължат обикновено – стига хората да могат да обезпечат доказателство, че са имунизирани или са се възстановили от COVID-19, когато се записват на летището и идват на местоназначението си.

Започват да се появяват първите признаци, че европейското единение се пропуква в лицето на бързо разпространяващия се вид Омикрон.

В по-голямата част от Европейски Съюз цифров документ за Коронавирус, качен на смарт телефон – проявяващ, че пасажер е минал през цялостен курс на имунизация или се е възстановил от заболяването – служи като прието доказателство, че е безвредно да пътувате в 27-членния блок.

Дали това в действителност е по този начин, към този момент беше сложено под въпрос, защото делта аргументи все по-голям брой „ пробивни “ инфекции даже при имунизирани хора, които сами могат да заразят други. Внезапната поява на Омикрон - за който лабораторните проучвания демонстрират, че е даже по-добър от делта в избягването на отбраната от ваксини - направи тези подозрения по-належащи. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предизвести за „ приливна вълна “ от инфекции.

Италианският министър на опазването на здравето във вторник наложи наложителен негативен тест за ковид за всички идващи пасажери от страни от Европейски Съюз в допълнение към техните пропуски за Коронавирус, в действие от четвъртък. Португалия и Ирландия към този момент са въвели сходни ограничавания за посетителите от Европейски Съюз – решения, които подкопават документа за Коронавирус или „ зеления “ пропуск.

Очаква се водачите на срещата на Европейския съвет в четвъртък да показват единение, като се съгласят, че страните би трябвало да координират пътуванията и да се спогодят да приложат деветмесечен период на годност на документите за ваксини. Тази дълготрайност изяснява следената наклонност ваксинната отбрана против вируса да понижава с течение на времето. Сертификатът може да бъде продължен с бустер.

Според един посланик от Европейски Съюз Франция, Белгия, Естония, Финландия и Нидерландия поддържат „ бърза и навременна проверка “ на актуалните рекомендации на Европейската комисия за пътешестване, в това число установяване на продължителността на зеления пропуск.

Междувременно Германия вместо това прикани за „ въздържаност “, като изиска повече време, с цел да види по какъв начин се развива Омикрон, преди да бъдат взети решения.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР