Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетението при пенсиониране е

...
Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетението при пенсиониране е
Коментари Харесай

В кои случаи се получава увеличен размер на обезщетението за пенсиониране

Брутното трудово заплащане за установяване на компенсацията при пенсиониране е полученото от служащия или служителя брутно трудово заплащане за месеца,предхождащ месеца, в който е прекъснато правното отношение, или последното получено от служащия или служителя месечно брутно трудово заплащане, доколкото друго не е планувано.

При установяване на брутното трудово заплащане, от което се пресмята компенсацията, се ползва член 17 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Съществуват избрани условия, в които законът дава опция за приемане на повишен размер на тези компенсации. Кои са тези благоприятни условия коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Разходите за пенсии скочиха с 1 милиард лв.

Размерите на компенсациите при пенсиониране се ползват, доколкото в акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт не са планувани по-големи размери.

Това значи, че страните по групов трудов контракт могат да договорят по-големи размери на компенсацията, като законът не лимитира оптималния размер. При преустановяване на трудовото правно отношение служащ или чиновник, придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, който е член на синдикална организация страна по контракта или който се е включил към подписания групов трудов контракт, има право на обезщетение в повишен размер, според контракта.

 istock istock
По-големи размери на компенсацията по член 222, алинея 3 КТ могат да се договарят и при подписване на самостоятелен трудов контракт. Страните не са лимитирани при постигането на договореност за размера на компенсацията при пенсиониране и няма спънка по-големи размери на компенсацията да се уговорят и след подписване на трудовия контракт – с в допълнение съглашение.

Към сегашния миг в България към момента е в действие Постановление № 31 на Министерския съвет от 11 февруари 1994 година за увеличение в някои случаи размера на компенсациите по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда.

Съгласно цитираното Постановление, при преустановяване на трудовото правно отношение след 1 януари 1993 година на служащ или чиновник от организациите и звената на бюджетна прехрана, откакто е придобил право на пенсия за изслужено време и напреднала възраст, без значение от основанието за прекратяването, компенсацията му по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда се усилва в общ размер на брутното му трудово заплащане за период от шест месеца, когато без значение от реализираните преобразувания, закриване, разкриване, обединение или делене на организациите и звената на бюджетна прехрана, служащият или служителят е работил през последните 10 години от трудовия си стаж в една и съща, във връзка с изпълняваните съществени функционалности и задания, организация или звено на бюджетна прехрана.

Съгласно същото Постановление обезщетение при пенсиониране по Кодекса на труда в размера се дефинира и на педагогическите и медицинските фрагменти, както и на артистичния и художествено-творческия личен състав, когато през последните 10 години от трудовия им стаж преди придобиване право на пенсия за изслужено време и напреднала възраст са работили в организации и звена на бюджетна прехрана в областта на образованието, опазването на здравето, обществените грижи, културата и изкуството.

Обръщаме Ви особено внимание, че Постановлението слага експлицитното изискване да сте работили в организации и звена на бюджетна прехрана, а не в частни лечебни заведения, в частни учебни заведения и други сходни.

Справка:

член 1, алинея 1 и алинея 2 от Постановление № 31 на Министерския съвет от 11 февруари 1994 година за увеличение в някои случаи размера на компенсациите по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда.

член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

член 17 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР