Брутният вътрешен продукт на България се повиши през второто тримесечие

...
Брутният вътрешен продукт на България се повиши през второто тримесечие
Коментари Харесай

Забавяне на икономическия растеж на България до 3,4% през второто тримесечие, потвърди НСИ



Брутният вътрешен артикул на България се увеличи през второто тримесечие на 2018 година с 0,8% по отношение на първите три месеца на година, когато набъбна с 0,9%, като на годишна база икономическата агресия се забави до 3,4% от 3,6% през първото тримесечие, демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), съвпадащи с експресната оценка, направена преди към месец.

Според предварителните данни на Национален статистически институт за второто тримесечие на годината създаденият БВП възлиза на 25,913 милиарда лв. по настоящи цени, като преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е в размер на 13,249 милиарда евро и на човек от популацията се падат 3680 лв. (или 1882 евро).

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2018-а година възлиза на 22,235 милиарда лв. по настоящи цени.

През интервала април - юни относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си с 0,8 проценти пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 3,3 на 100. В същото време индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0,2 процентни пункта до 29,3%, до момента в който реализираната  добавена стойност от дейностите в областта на услугите се усилва до равнище от 67,4% по отношение на 66,4% през същото тримесечие на 2017-а година.

                                                                                                             Графики на Брутният вътрешен продукт на тримесечна и годишна база

 Снимка

Крайното ползване през второто тримесечие на актуалната година се усилва с 2,0% на тримесечна база (след покачване с 0,5% през първите три месеца на годината) и нараства на годишна база с 4,8% (след покачване с 3,3% през първото тримесечие). Брутната добавена стойност пък нараства с 0,5% на тримесечна база и с 3,0% по отношение на година по-рано (след покачване надлежно с 0,9% на тримесечна и с 3,4% на годишна база през предходното тримесечие).

Външнотърговското салдо остава негативно и в размер на 422,1 млн. лв., като през второто тримесечие износът на артикули и услуги се свива с 1,3% на тримесечна база  (след покачване с 1,1% при започване на годината) до 16,755 милиарда лв. и нараства на годишна база с едвам 1,7% след солидно покачване с 4,4% през предходното тримесечие на 2018-а година. В същото време вносът се усили с 0,9% на тримесечна база (след спад с 2,2% през първото тримесечие) до 17,1771 милиарда лв., като на годишна база вносът се увеличи през второто тримесечие с 1,7% след покачване с 4,4% при започване на годината.

Външнотърговското салдо се отразява отрицателно на икономическия напредък, като негативният търговски баланс в размер на 422,1 млн. лв. лишава 1,6 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие.

Днешната предварителна оценка на Национален статистически институт за второто тримесечие на актуалната година, съвпадаща с експресната оценка и показваща напредък на Брутният вътрешен продукт с 3,4% годишна база, е най-слаба от второто тримесечие на 2015-а година насам и по-слаба от доказаната преди два месеца " лятна междинна прогноза " на Европейска комисия, съгласно която българската стопанска система ще нарасне с 3,8% през актуалната година.

Национален статистически институт показа и данни, показващи увеличение на продуктивността на труда през второто тримесечие на годината.

Брутният вътрешен продукт на един ангажиран в нашата страна нараства с 3,0% по отношение на второто тримесечие на 2017-а година. Заетите лица в стопанската система на страната през второто тримесечие са 3,6255 милиона, а общият брой отработени часове е 1,5161 милиарда.

Структурата на заетостта по стопански браншове през второто тримесечие на 2018-година по отношение на съответното тримесечие на 2017-а година демонстрира нарастване на относителния дял на секторите промишленост и услуги.

На едно заето лице се падат 7,1475 хил.лева от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки ангажиран основава приблизително 17,1 лв. Брутният вътрешен продукт за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) приблизително на един ангажиран през второто тримесечие на годината се усилва действително с 1,0%, до момента в който брутната добавена стойност за един отработен човекочас нараства действителна с 0,8 по отношение на година по-рано.

Равнището на продуктивността на труда в индустриалния бранш е 7,2197 хиляди лв. от БДС приблизително на един ангажиран и 16,8 лв. за един отработен човекочас, до момента в който в бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително 6,3282 лв. БДС, като за един отработен човекочас се основават приблизително 15,2 лв. от настоящия размер на индикатора.

Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш - 1,0952 хиляди лв. БДС на един ангажиран и скромните 2,7 лв. за един отработен човекочас.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР