Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на

...
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква 100 млн. лева бюджетен излишък за май

Бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на май се чака да бъде близо до уравновесено - остатък в размер на 100 милиона лв., събщиха от Министерството на финансите (МФ).

Бюджетното салдо по КФП за май, на месечна база спрямо април, понижава с към 500 милиона лв., регистрират от МФ. От министерството изясняват, че това се дължи главно на осъществени разноски с еднократен за годината резултат, както и на изплатени през месеца разноски за хонорари на личния състав със задна дата - от 1 януари 2024 година, представляващи ограничения за превъзмогване на диспропорциите във възнагражденията в държавната администрация и висшите образователни заведения. Също по този начин през май бяха изплатени към 300 милиона лев на селскостопанските производители по програмата за обезпечаване на ликвидност за земеделските стопани от първичното селскостопанско произвеждане - животновъди, производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, тютюн, зърнени култури и слънчоглед за намаляване на отрицателните резултати от съветската експанзия против Украйна, наложените наказания и подхванатите ответни ограничения, както и обезпечаване непрекъснатостта на икономическата активност, показват от МФ.

От МФ регистрират, че приходите, помощите и даренията по КФП към май се чака да бъдат в размер на 28,2 милиарда лева, което е 37,5 % от годишните планове и нарастват с 3,3 милиарда лева, което съставлява 13,3 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, като принос за това имат всички детайли на приходите. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 2,1 милиарда лева (10,7 на сто), неданъчните доходи нарастват с към 400 милиона лв. (8,6 на сто) и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват близо два пъти (с 800 милиона лева). 

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към май възлизат на 28,1 милиарда лева, което е 34,5 % от годишните планове. На съпоставима база по отношение на миналата година се регистрира повишаване, главно при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и при разноските за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации със закона за държавния бюджет за 2023 година и за 2024 г. 

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена  към 31 май от централния бюджет, възлиза на 600 милиона лево, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР