Брутният вътрешен продукт на България нараства с 4.5% на годишна

...
Брутният вътрешен продукт на България нараства с 4.5% на годишна
Коментари Харесай

Икономиката забавя растежа в края на миналата година

Брутният вътрешен артикул на България нараства с 4.5% на годишна база през четвъртото тримесечие на предходната 2021 година, сочат експресните оценки на Националния статистически институт. Това е леко закъснение на икономическия напредък по отношение на предходното тримесечие, когато покачването на Брутният вътрешен продукт възлизаше на 5%, излиза наяве от известието. Икономическият растеж на тримесечна база доближава 1% съгласно сезонно изгладените данни. Трябва да се означи, че експресните оценки подлежат на проверка, която може да промени окончателната оценка за растеж на Брутният вътрешен продукт на България.
Брутният вътрешен продукт в стойностен размер, настоящи цени
Според експресните оценки на националната статистика за четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 38.513 милиарда лв..

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2021 година е 33.476 милиарда лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 81.7%, което в стойностно изражение възлиза на 31.476 милиарда лв.. През четвъртото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването е 8.283 милиарда лв. и заема 21.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.
Годишни изменения
През четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 4.5% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 4.2%.

Изненадващ растеж на българската стопанска система през третото тримесечие
Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната 2020 година, сочат сезон...
Прочети повече
Крайното ползване записва растеж от 7.9%, до момента в който бруто образуването на главен капитал понижава с 12.5% през четвъртото тримесечие на 2021 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 12.9%, а вносът на артикули и услуги нараства с 11.2%.
Тримесечни промени
През четвъртото тримесечие на 2021 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 1.0%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 1.2%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2021 година причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.3%.

Още:

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР