Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са

...
Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са
Коментари Харесай

Брутните финансови активи на българските домакинства достигнаха 123 млрд. евро

Брутните финансови активи на българските семейства през 2022 година са достигнали 123 милиарда евро. Като се разделят на човек от популацията, се получават по 14 510 евро. По този индикатор България е на 35-о място в света, отбелязва тазгодишният отчет Allianz Global Wealth Report. Ние се изкачваме с едно място в съпоставяне в миналата година, когато сме били на 36-а позиция. А през 2002 година, когато проучването беше направено за първи път, сме били на 43-о място.

На първите три места по благосъстояние са Съединени американски щати, Швейцария и Дания.

За финансови активи на семействата се считат пари на депозит, скъпи бумаги и участия в пенсионни и застрахователни фондове.

100 милиарда евро, са в банкови депозити в България, демонстрира класацията. От растежа на другите типове финансови активи се вижда, че през 2022 година моделът на струпване у нас се трансформира доста. Като цяло са нарастнали с 2,6% за година, само че парите в банка имат 10 на 100 нарастване. Това е много по-малко от растежа им през миналата година, когато беше 29%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са изгубили 3% от цената си, а в акции и други скъпи бумаги - 0,1%.

Докато през 2021 година новите спестявания набъбнаха и по-голямата част от тях бяха вложени в финансовите пазари, през 2022 година се завърнаха старите модели - спестителите понижиха покупките на скъпи бумаги до нула и са вкарали свежи пари в банкови депозити.

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година финансовите активи на българите са с 40,3% по-високи, само че единствено в номинално изражение. Ако се сметне и инфлацията, растежът е единствено 19,2% за три години.

Докладът наблюдава и задълженията на семействата. Докато през 2021 година те са се повишили с 10,8% през 2022-а растежът им към този момент 11,1%. Въпреки това с помощта на обстоятелството, че през 2022 година към момента имаше номинален растеж на стопанската система, съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт падна с два процентни пункта и към този момент е 27,4%. Пикът е бил през 2009 година, когато това съответствие е било 34,4%. За съпоставяне междинното равнище на това съответствие за страните от Източна Европа все още е 33%.

България обаче противостои на световните трендове, проличава от отчета. Kaтo цялo пpeз 2022 година cвeтът е изгубил финaнcoви aктиви нa cтoйнocт 6,6 тpлн. eвpo и общата им стойност към края на годината е била 233 тpлн. eвpo. Спадът е с 2,7% и е най-големият след международната финансова рецесия от 2009 г.

Спадът е най-силно изразен в Северна Америка (-6,2%), следвана от Западна Европа (-4,8%). Азия, въпреки това, като се изключи Япония, продължава да отбелязва мощни темпове на напредък. Финансовите активи на Китай набъбнаха доста, отбелязвайки растеж от 6,9%.

Темповете на напредък на трите съществени класа активи в международен мащаб се разграничават доста. Докато парите в скъпи бумаги и във фондове са намалели със 7,3% през 2022 година, банковите депозити означиха растеж от 6%, сочи отчетът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР