Броят на заразени с коронавирус расте лавинообразно. Страната ни постави

...
Броят на заразени с коронавирус расте лавинообразно. Страната ни постави
Коментари Харесай

Броят на заразени с коронавирус расте лавинообразно, но мерките остават непроменени

Броят на инфектирани с ковид пораства лавинообразно. Страната ни сложи нов връх, като записва 785 нови случая за денонощие. 8 души са изгубили борбата с заболяването. 1 307 пациенти са в болница с ковид , като 64 от тях са в интензивни отделения.

На фона на това, властта беше безапелационна – няма да има КПП-та и нови ограничавания. Не се плануват и нови ограничения в учебните заведения, като вярата е децата да останат в клас допустимо най-дълго.

Освен фрапиращите числа за броя новозаразени - остава обезпокоително висок и процентът на позитивни проби на фона на направените проби. За последното денонощие те още веднъж са към 13 и половина на 100. Заради всичко това най-актуален остава въпросът ще има ли нова карантина - местна или национална. Отговорът на властта не закъсня – не, само че трябвало да се съблюдават съществуващите ограничения.

В деня, в който България записва фрапиращите близо 800 инфектирани, ръководещите бяха безапелационни: „ Без да ви минава през мозъка, че би трябвало да се прави нещо друго от сегашните ограничения към този миг. Никакви КПП-та, никакви ограничавания. Това, което сме приели сега като ограничения за предотвратяване, е премного ”, съобщи министър-председател  Бойко Борисов.

Сегашните ограничения са задоволителни, само че в случай че се съблюдават, твърди и здравният министър Костадин Ангелов. Затова се ускорява контролът. „ Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да съблюдаваме ограниченията такива, каквито са написани, тъй като те дават и ще дадат най-голяма успеваемост ”, сподели той.

В страната има 8 415 болнични кревати за пациенти с COVID-19, от които 7 307 за пациенти в неусложнено положение и 1 108 кревати за пациенти, нуждаещи се от интензивно лекуване. Настанените в лечебно заведение с доказана ковид на зараза са 1 307 души. Така видяно, проблем с леглата в народен мащаб няма. Болниците в няколко области обаче, към този момент се задъхват и са на ръба на силите си. „ Такива са към сегашния миг две области – едната е област Бургас, другата е област Благоевград ”, уточни министър Ангелов.

В столичната Първа градска болница има едвам 10 кревати за настаняване на заболели с ковид. Осем от тях към този момент са заети. „ Ако се усилят болните, ще увеличим и броя кревати, колкото е належащо ”, безапелационен бе проф. доктор Цветомир Димитров - шеф на Първа МБАЛ София " Св. Йоан Кръстител ”.

Той счита, че днешният брой инфектирани е стеснителен и потребност от въвеждане на нови ограничения - има. „ Трябва ограничение на събиране на закрито, носене маски на закрито на всички места. Явно е, че не се съблюдават ограниченията ”, сподели той.

Бившият здравен министър Мирослав Ненков, който към този момент беше инфектиран с ковид , очерта три вероятни сюжета.

„ Аз надълбоко имам вяра, че всеки един от нас има право на избор. Изборите са три. Първият -  както в Швеция – носете маски и няма проблеми, вторият е късият, от който ги е боязън и третият е този – може би ще затворим заведения след 22 часа, само че ще отидат на мачове ”, разяснява той.

Що се отнася до учебните заведения, към този момент и там всичко остава без смяна. „ Всички се надяваме обстановката да не се утежни, само че изрично задачата ни е най-много присъствено образование до края на годината. Най-голямата компликация чакаме по време на сезона на грипните вируси или седмиците на грипните вируси ”, съобщи просветителният министър Красимир Вълчев.

Към момента 99,7 на 100 от просветителната система работи присъствено.

През целия ден здравните управляващи са обсъждали ескалиращата обстановка. Очаква се на следващия ден заран да стане ясно какви заключения са направени, на седмичния брифинг - като това при какви стойности на заболяване на възпитаници и на учители може да се пристъпи към отдалечено образование за цялата страна. Вече стана ясно, че в случай че натискът върху здравната система се ускори, може да бъдат разкрити още над 8 000 кревати.

Къде обаче са най-големите огнища в страната? От тези 785 позитивни проби за последните 24 часа,  259 са в София. Следват я Пловдив с 87 и Благоевград с 82 нови случая.

Прогнозите на Щаба са, че за нови ограничения, може да се мисли, едвам тогава, когато трайно преминем границата от 1 500 инфектирани седмично. За интервала от 28 септември до 4 октомври, новите случаи са били 1 521. От 5 до 12 октомври, те към този момент са 2 884 на седмична база. Сега, единствено за два дни - понеделник и вторник, записваме 1 372 случая.

Командироват лекари в шуменската болница, поради неналичието на медици. Решението беше взето от Кризисния щаб. В болничното заведение с ковид са 7 лекари, 10 медицински сестри и 8 санитари. „ Болниците изпитват остра потребност от медицински личен състав и за тези, които постъпват в болничното заведение, въпреки и обезпечени с кревати и инсталация, се оказва, че няма кой да се грижи за тях ”, съобщи регионалният шеф на Шумен Стефан Желев.

„ В момента сме най-затруднени откъм реаниматори. Това е съществена компетентност, която покрива с изключение на болните, които са в реанимация - 16, 2-ма заболели с COVID-19, които са също в изолационна стая към реанимация. В болничното заведение има 9 реаниматори. В момента двама са към този момент отвън строя, защото са позитивни. Освен това има трети реаниматор, който е със признаци и през днешния ден ще му вземем проба ”, сподели Димитър Костов - изпълнителен шеф на МБАЛ Шумен.

Една от областите, подложени на най- сериозен напън, е Бургас. Там към този момент има сериозен дефицит на свободни кревати за инфектирани с COVID-19. Лекарите и медицинският личен състав се " задъхват ", поради напора на инфектирани, търсят се разновидности за пригаждане на нови отделения.

Инфекциозното поделение на бургаската университетска болница е едно от първите обособени в страна за лекуване на пациенти с COVID-19. В момента всички 16 кревати в него са заети, а личният състав е изтощен и е на лимита на силите си. Лекари описват, че не изключват опцията част от сестрите да изоставен.

Първият пациент с COVID-19 в инфекциозното поделение в бургаската болница е признат на 12 март.Оттогава до през днешния ден медицинските екипи не са спирали да лекуват инфектираните. „ Сестри, лекари и санитари - всички са безпределно изтощени и към този момент виждаме по какъв начин просто на никого към този момент не му стигат силите, с цел да работи и да обслужва тежко заболели пациенти, тъй като главните пациенти, които идват при нас са тежко болните ”, съобщи доктор Ростислава Кръстева – зам.-началник на Инфекциозно поделение в УМБАЛ-Бургас.

„ Освен 16-те пациенти, носители на COVID-19, те лекуват още най-малко 20 пациенти, а може би и повече с други инфекциозни болести, най-много хепатит ”, разяснява доктор Светлозар Георгиев – зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Лекарите в отделението са 5, от които двама специализанти, а медицинските сестри - 6. На помощ пристигнали още толкоз сестри, командировани от друга болница, само че и те не били задоволителни. Затова част от личния състав мислел за овакантяване. „ За страдание има и такава заплаха. Повечето от сътрудниците са към този момент на ръба и не желаят да работят ”, показва доктор Ростислава Кръстева.

„ Ако изоставен, просто не ми се мисли какво вършим ”, добавя доктор Светлозар Георгиев.

Затова разчитат оптимален брой лечебни заведения да стартират да работят с заболели от този вид. В бургаска област, по данни на Регионалната здравна ревизия, лечебните заведения, с отделения за банкет на инфектирани с COVID-19 станаха осем.

„ В началото на тази седмица разполагахме с леглови фонд 106 кревати. Към вчерашна дата разполагахме със 146 кревати и имахме свободни, най-вече в Карнобат, където също разкрихме 20 кревати. Там беше преобразувано по моя заповед Терапевтичното поделение ”, съобщи доктор Георги Паздеров - шеф на РЗИ-Бургас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР