Броят на задържаните след вчерашните протести в Беларус надхвърли 500,

...
Броят на задържаните след вчерашните протести в Беларус надхвърли 500,
Коментари Харесай

Над 500 са арестувани при тежки сблъсъци на протестите в Минск

Броят на арестуваните след вчерашните митинги в Беларус надвиши 500, оповестява ТАСС, представена от БНР. Руската агенция се базира на правозащитния център " Весна ". Сред задържаните е и Никита Домрачов - брат на биатлонистката и четирикратна олимпийска шампионка Дария Домрачова.

Властите задържаха и над 40 публицисти, които отразяваха десетият следващ всеобщ неделен митинг в Минск против ръководството на президента Александър Лукашенко.   Повечето по-късно бяха пуснати. 

3000 души са с обвинявания от прокуратурата единствено в столицата на Беларус, като 2000 от тях се намират в ареста, оповестява в същото време РИА Новости.  „ Около три хиляди души са привлечени към отговорност в Минск от началото на неразрешени митинги през август ”, съобщи прокурорът на белоруската столица Олег Лаврухин, представен от БГНЕС.

„ Можем да кажем, че към днешна дата единствено в Минск са подведени под отговорност от началото на протестните дейности на 9 август към три хиляди души... От тях две трети са осъдени с арест, а останалите - над хиляда души - са с административни санкции по член 23 (за нелегално присъединяване и образуване на неразрешени всеобщи събития - бел. ред.) ", сподели Лаврухин в изявление за телевизионния канал STV през днешния ден.

Масовите митинги на опозицията започнаха в Беларус на 9 август, незабавно след президентските избори, които Александър Лукашенко разгласи, че е спечелил за шести път, този път с 80,1 на сто от гласовете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР