Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява

...
Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява
Коментари Харесай

СЗО: Употребата на тютюн постепенно намалява в световен мащаб

Броят на възрастните, употребяващи тютюн в международен мащаб, непрекъснато понижава през последните години, съобщи Световната здравна организация (СЗО), като предизвести, че промишлеността не се отхвърля и желае да обърне наклонността, съобщи Агенция Франс Прес.


През 2022 година почти един от всеки петима възрастни в света пуши или употребява тютюневи произведения, спрямо един от всеки трима при започване на хилядолетието, се споделя в нов отчет на СЗО.

В отчета се преглеждат трендовете в разпространяването на тютюнопушенето от 2000 година насам и в интервала до 2030 година Данните демонстрират, че 150 страни са съумели да понижат потреблението на тютюн.

Макар че в множеството страни процентът на пушачите понижава, Организацията предупрежди, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, евентуално ще останат високи през идващите години.

Нейните статистически данни демонстрират, че тютюнопушенето убива повече от осем милиона души всяка година, в това число към 1,3 милиона непушачи, изложени на пасивно пушене.

В отчета се уточни, че интервалът сред използването на строги ограничения за надзор на тютюнопушенето и намаляването на броя на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е към тридесет години.

И даже в случай че броят на пушачите продължи да понижава, СЗО счита, че няма да е допустимо да се реализира задачата за 30% понижаване на потреблението на тютюн сред 2010 и 2025 година

Очаква се 56 страни да реализират тази цел, в това число Бразилия, която към този момент е съумяла да понижи потреблението на тютюн с 35% от 2010 година насам.

От друга страна, в шест страни потреблението на тютюн се е нараснало от 2010 година насам: Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Йордания, Оман и Молдова.

Според създателите на отчета светът е на път да понижи потреблението на тютюн с една четвърт в интервала 2010-2025 година

СЗО предизвести, че тютюневата промишленост няма желание да бездейства.

" През последните години беше реализиран забележителен прогрес в контрола на тютюна, само че в този момент не е време за блаженство ", сподели Рюдигер Креч, шеф на отдела за промоция на здравето на СЗО.

" Удивен съм да видя до каква степен е подготвена да стигне тютюневата промишленост, с цел да печели за сметка на безчет животи ", сподели той, като добави, че незабавно щом някоя страна си намерения, че е спечелила войната против тютюна, тютюневата промишленост още веднъж отваря нов фронт. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР