Броят на таблетките, които един атлет приема може да достигне

...
Броят на таблетките, които един атлет приема може да достигне
Коментари Харесай

Белчо Христов: Атлетът може да приема по 100 таблетки, но само ако има нужда

Броят на таблетките, които един спортист приема може да доближи и до 100 дневно. Въпросът е дали той има потребност от тях и по какъв начин се комбинират. Така един от най-хубавите фитнес инструктори и диетолози у нас - дипломираният биолог Белчо Христов, изясни съществуването на цяла шепа хапчета в пластмасова чашка, които плувците ни в националния тим са приемали.



Преди дни, след следствие на bTV, стана ясно, че трима от тях - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са уличени в използването на остарелия анаболен стероид станозолол. В хода на абсурда те разкриха, че одобряват над 30 таблетки след подготовка, раздадени им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров.

Според Христов, който от дълги години оказва помощ на редица спортисти да реализират по-добри резултати, с помощта на верните способи на хранене, казусът не е в броя на таблетките, а в тяхното съчетание.

" Таблетките може да доближат до 80-100 дневно. Въпросът е дали спортистът има потребност от тях. Преглеждат се хранителния проект и моментния статус на спортиста, допълват се с индикаторите от лекарския щаб и излиза цялостната картина и здравословния статус на спортиста. Ако ще и 120 таблетки да са, персонално аз не виждам проблем. Въпросът е способени лица да преглеждат подготовката на един спортист, а не да се хване едно парче и почтеният да стане отговорен, а този с най-малка виновност да бъде оплют ", съобщи Христов за bTV Спорт.

Снимка: bTV

" Ако допуснем, че в тези чашки е имало витамини и минерали и те са били одобрявани незабавно след подготовка, храненето на въпросните спортисти е било 1-2 часа по-късно, мастноразтворимите и водоразтворимите витамини, които се съдържат в тях, наложително се одобряват след хранене. По никакъв метод те не се усвояват и по този начин се обезсмисля тяхната приложимост. Не би трябвало да се сочи с пръст някого, а да се възродят старания най-сетне този спорт, за който всички милеят и да се осмислят тези пари, които се дават всеки месец и всяка година ", обясни още той.

Самото вещество станозолол, известно още от 60-те години на ХХ век, не е добавка. То е анабол, артикул на фармацевтичната промишленост.

" Това са лекарствени артикули, основани за хора в потребност. Когато жлеза спре да работи, хормоните от нея не доближават до верните места и не правят своята роля. Тогава фармацията е потребна. Чрез изкуствено основано вещество, човешкият организъм продължава да работи вярно. Тогава се оказва помощ на пациента. В спортно естество този препарат оказва помощ да се усили силата, издръжливостта, само че неправилното съчетание води до съществени последствия ", безапелационен е Христов.

Той твърди, че точно незнанието и неумението за съчетание на вярното хранене и верните добавки и използването на допинг са аргументи за понижаване на спортното дългоденствие и появяването на здравословни проблеми за спортистите.

" Това са препарати, които се търгуват напълно в „ сивия бранш “. Не считам за отговорен този, който дава, а този, който пласира съответната стока. Чухме мнения: „ Добре, само че дано един естествен застане до Майкъл Фелпс “. Ако ще толерираме допинга, дано всички да са „ назобени “ до козирката. Ако би трябвало да съпоставяме в действителност естествен до естествен, тогава ще се види внезапно разликата. Аз настоявам, че това е верният път, правилният път, тъй като приказваме за спортно дългоденствие. Едно е да се радваме на триумфите на спортисти, когато са на 18-21 години, друго е когато виждаме чичковци и лелки на по 45-50 години с извънредно проблематични положения. Тук не става въпрос за неприятен метод на живот, а за неточности в едновремешните спортни подготовки ", съобщи той.

" Хората, които не престават да не имат вяра в силата и мощта на клетъчното хранене, а настояват, че единствено с допинг нещата се получават, дано да не престават да мислят неправилно. Практиката демонстрира, че някои неща могат да минат без допинг препарати. Искам да успокоя всички родители, които гласоподават доверие на треньорите. Апелът е самите федерации да стартират доста по-комплексно да стартират да правят работата си с различен тип тесни експерти, които ги има в страната ", сподели още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР