Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал ...

Ръст и при заболелите и при починалите


Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал през последните 24 часа със 7890 до общо 2 442 336, според данните на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили със 157 за изминалото денонощие, до общо 70 045.

Виден имунолог призова Берлин да разшири одобрението за прилагането на ваксината на "АстраЗенека" и при хора над 65-годишна възраст, като предложи канцлерът Ангела Меркел да получи инжекцията на живо по телевизията, за да разсее страховете относно безопасността му, предаде ДПА, цитирана от novini.bg. Ваксината на AstraZeneca е одобрена в Германия за хора под 65 години, за разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които получиха зелена светлина и за по-възрастните.

Карстен Ватцел, главен секретар на Германското дружество по имунология, каза в интервю за Би Би Си, че германският регулатор вероятно ще промени сегашната препоръка. Той цитира неотдавнашни данни от Шотландия, показващи, че възрастните са защитени срещу тежко заболяване от продукта на британско-шведската компания.

"Ако в този момент Ангела Меркел се яви на живо по телевизията, за да бъде ваксинирана, би било страхотно", добави той.

В неотдавнашно интервю за "Франкфуртер алгмайне цайтунг" 66-годишната Меркел каза, че е прекалено възрастна, за да бъде ваксинирана с "АстраЗенека", според сегашните германски регулации. Тя призна, че в страната има проблем с приемането на препарата на AstraZeneca и наблегна, че това е "надеждна ваксина, ефикасна и безопасна".

Томас Мертенс, председател на Постоянната комисия по ваксинацията (Stiko), заяви в петък, че регулаторният орган планира да преразгледа препоръките си. Мертенс каза по телевизия Цет Де Еф, че сегашното възрастово ограничение се дължи на липсата на данни за ефекта върху по-възрастни хора и че комисията никога не е критикувала ваксината, като я нарече "много добра".

Източник: fakti.bg