Броят на педиатрите в България намалява, а средната възраст на

...
Броят на педиатрите в България намалява, а средната възраст на
Коментари Харесай

Педиатрите в България намаляват, според проф. Владимир Пилософ

Броят на педиатрите в България понижава, а междинната възраст на работещите експерти е доста висока - над 50 години, сподели в Русе ръководителят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Това значи, че в идващите 10-12 години те ще отпаднат от дейна работа по естествени аргументи. По думите на Пилософ към 1400 са педиатрите в България. Според него има и малко искащи да специализират педиатрия.
Пилософ разяснява още, че здравните фрагменти понижават в България, като изключително изострен е казусът с експертите по здравни грижи - медицинските сестри. В момента съотношението сред медицински сестри и лекари е 0,9 към 1, а с цел да работи системата на опазване на здравето обикновено, то би трябвало да е най-малко 2 към 1.

По думите на професора аргументите са доста. Една от тях е финансовата, само че има и други - не се основават условия за естествен напредък на фрагментите, проблем има с провеждането на специализацията.
Проф. Пилософ съобщи, че в България има огромна потребност от единна педиатрична болница, където експертите да са събрани на едно място.

"Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която няма Национална педиатрична болница ", съобщи експертът. Той напомни, че е основан и предприемчив комитет, чиято цел е да ангажира публичното внимание и това на институциите за нуждата от построяването на сходно болнично заведение.

В крайдунавския град проф. Пилософ взе участие в научно-практическа конференция. Форумът, който се провежда през днешния ден и на следващия ден, е на тематика "Горещи точки в педиатрията ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР