Броят на обявите за работа през април достигна малко над

...
Броят на обявите за работа през април достигна малко над
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на обявите за работа в хотели и ресторанти

Броят на обявите за работа през април доближи малко над 52 500, нараствайки с 21% по отношение на април 2021 година, демонстрират ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Спрямо март тази година също има, въпреки и едва покачване с към 1% макар Великденските празници и почивни дни през април.

Солиден двуцифрен растеж с 14% бележат обявите за работа в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство “, достигайки над 11 000 позиции. Повишение за обявите със 7% има и в бранша " Търговия на дребно ", в бранша " Логистика и превоз " - с 4% и в " Здравеопазване и фармация " - с 1%.

Секторът " Хотелиерство и ресторантьорство " е на път да заеме първото място като дял от общия брой разгласи и да изпревари обичайния водач – сектор  " „ Търговия и продажби ".

В същото време обявите за работа в бранша " Производство " понижават през април с 2%, в " Строителство " - с 3%, " Маркетинг и реклама " - със 7%, " Счетоводство, одит и финанси " - спад с 9,3%, " ИТ " бранша - с 9,4% и " Административни и обслужващи действия " - спад също с 9,4 на 100.

Въпреки спад на обявите за работа в " ИТ " бранша, той резервира трета позиция като дял от общия брой разгласи, следван от " Производство " (с дял от 11%), " Административни и обслужващи действия " (9%) и " Логистика и превоз " (8%).



Според разбора на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на април доближават съвсем 6000 или 11,6% от общия брой разгласи. Спрямо предходния месец март броят на този вид оферти се е нараснал с 8%, а съотношението им по браншове е следното: " ИТ " (55%), следвани от " Административни и обслужващи действия " (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и " Търговия и продажби " (5%).

През април 2022г. общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 3%. Изменението по градове е както следва: София (-6%), Пловдив (-2%), Варна (6%), Бургас (5%), Русе (-12%) и Стара Загора (5%).

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 72% от всички разгласи. Разпределението във всеки от тези градове е както следва:  София (43%), Пловдив (9%), Варна (10%), Бургас (4%, Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци през април е над 2600 – растеж от 16% по отношение на март. Като дял този вид оферти е към 5% от общия брой разгласи в страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР