Броят на кръводаряванията в страната е нараснал с 9,7% за

...
Броят на кръводаряванията в страната е нараснал с 9,7% за
Коментари Харесай

Кръводаряванията са нараснали с 9,7% през петте месеци на 2022 г.

Броят на кръводаряванията в страната е повишен с 9,7% за първите пет месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Пандемията от ковид мощно повлия на кръводаряването, като броят на кръводарителите и акциите е намалял два пъти, демонстрира разбор. Ако през 2018 и 2019 година са били проведени 1558 и 1549 акции, то през идващите две години броят им е намалял надлежно до 760 и 747. През 2020 и 2021 година хората, дарили кръв, са надлежно 11 338 и 10 527 души, до момента в който през предходните две години той е 21 871 и 23 289 души.

Към момента трансфузионната система съумява да задоволи потребностите на лечебните заведения от кръв и кръвни съставки, показват от Министерство на здравеопазването. Поддържа се и ресурс, към който се прибягва при положение на потребност. На всеки кръводарител се дава пакет подкрепително-тонизираща храна и питиета на стойност 8 лв., като пакетите се обезпечават независимо от лечебните заведения.

Между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв получаваме, в сравнение с са действителните потребности на здравната ни система, обяве в тв изявление депутатът от Демократична България доктор Александър Симидчиев. Той един от вносителите на законопроект за кръводаряванета, който предходната седмица не съумя да бъде прегледан в комисията в Народно събрание поради липса на кворум. Промените в него плануват кръводарителите да получават парично възнаграждение под формата на ваучери, което да е 50% от междинното на ден заплащане за страната, и да се вдигне лимитът на подкрепящите храни от 8 на 15 лв..

" Проблемите с кръводаряването са основни. Броят на кръводарителите у нас е в пъти по-малък във връзка с този на множеството страни в Европейски Съюз ", твърди депутатът от " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов, който е зам.-председател на здравната комисия в Народно събрание. " Преди 20 години СЗО отпусна гратис на България помощ за модернизиране на трансфузионните центрове. Парите се изхарчиха и от този момент на процедура те не са оборудвани. Кръводарителската акция би трябвало да бъде целогодишна и да е обезпечена със оборудване на трансфузионните центрове ", безапелационен е проф. Михайлов. По думите му третият репер, който е заложен в законопроекта, е потребността от ранното ръководство на инфекциите, които могат да се предават по кръвен път от вероятния донор на кръвни продукти на приемателя, да бъде обезпечена от бюджета. Идеята е тези промени да влязат в деяние от януари 2023 година, посочи проф. Михайлов. Този закон ще поддържа кръводаряването и по този метод поредно ще изчезнат търговците на кръв, безапелационен е той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР