Броят на жертвите на наводненията в Либия в Дерна се увеличи до 11 300, според ООН

...
Броят на жертвите на опустошителните наводнения в източния крайбрежен град
Коментари Харесай

Броят на жертвите на опустошителните наводнения в източния крайбрежен град Дерна на Либия се е увеличил до най-малко 11 300, според доклад на ООН, публикуван в събота, докато усилията за издирване продължават.

Още 170 души са загинали извън Дерна поради наводненията, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

А само в Дерна най-малко 10 100 души остават в неизвестност.

„Очаква се тези цифри да нараснат, тъй като екипажите за търсене и спасяване работят неуморно, за да намерят оцелели“, добави той.

Град Дерна беше разделен на две, след като наводненията заляха цели квартали. Град Дерна беше разделен на две, след като наводненията заляха цели квартали. Сара Сиргани/CNN

Повече от 40 000 души са били разселени в североизточна Либия, съобщава ООН.

Екстремните валежи, които удариха Либия, бяха донесени от система, наречена Storm Daniel.

Експертите казват, че освен от самата силна буря, катастрофалното наводнение е било силно влошено от смъртоносно съчетание от фактори, включително застаряване, разпадаща се инфраструктура, неадекватни предупреждения и въздействието на ускоряващата се климатична криза.

Доброволци в костюми за защита сканират морето за мъртви тела в Дерна, Либия. Доброволци в костюми за защита сканират морето за мъртви тела в Дерна, Либия. Сара Сиргани/CNN

Дерна, епицентърът на бедствието, беше разделен на две, след като наводненията помеха цели квартали.

Преди трагедията имаше население от около 100 000 души.

Най-малко 30 000 души са били разселени само в Дерна, съобщи ООН.

„С хилядите разселени хора, които сега се движат, рискът от излагане на противопехотни мини и експлозивни боеприпаси от войната (ERW), останали от години на конфликт, нараства, тъй като наводненията сега преместиха противопехотни мини и ERW“, каза OCHA.

Почти 300 000 деца, които бяха изложени на наводнението поради бурята Даниел, са изправени пред повишен риск от холера, недохранване, диария и дехидратация. Децата също са изправени пред „повишени рискове от насилие и експлоатация“, се добавя в доклада.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР