Броят на ХИВ-позитивните в Европа продължава да расте, като много от случаите

...
Коментари Харесай

Увеличава се броят на ХИВ-позитивните в Европа |

Броят на ХИВ-позитивните в Европа продължава да пораства, като много от случаите са диагностицирани дълго време след заразяването, което акцентира необходимостта от интензивно тестване, съобщиха през днешния ден две европейски здравни служби, представени от ДПА.

Миналата година на континента са регистрирани 136 хиляди нови случая на заразяване с ХИВ, заявиха от Европейският център за превенция и надзор на заболяванията и европейският офис на Световната здравна организация (СЗО).

Тенденцията от последните години е множеството нови случаи на заразяване с ХИВ да се записват в Европа, като в около 80%, те са в източно-европейските страни, предава Българска телеграфна агенция.

Над два милиона души са инфектирани с ХИВ в 53-те страни, които СЗО групира като част от европейския район. Половината от случаите на ХИВ са диагностицирани дълго време след заразяването, излиза наяве от отчет, оповестен в навечерието на Световния ден за битка със СПИН, 1 декември.

" Това е знак, че тактиките за тестване в района не способстват за ранното диагностициране на ХИВ ", обявиха здравните служби. По-ранното диагностициране значи и по-ранно лекуване, което може да способства за ограничение на разпространяването на ХИВ.

" Въпреки фокуса върху COVID-19, не трябва да забравяме за други проблеми на общественото здраве, като ХИВ ", съобщи директорката на Европейския център за предварителна защита и надзор на заболяванията Андреа Амон.

" Нашето обръщение е да бъде съхранен напредъкът от последното десетилетие, като тестването за ХИВ и достъпът до лекуване продължат да бъдат приоритет ", съобщи ръководителят на европейския клон на СЗО доктор Ханс Клуге.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР