Броят на чуждестранните наемници във въоръжените сили на Украйна бързо

...
Броят на чуждестранните наемници във въоръжените сили на Украйна бързо
Коментари Харесай

New York Times: Чуждестранният легион на ВСУ е почти унищожен

Броят на задграничните наемници във въоръжените сили на Украйна бързо понижава. Дори Министерството на защитата публично признава, че броят на нападенията против обекти за струпване на наемници е намалял.

От началото на годината такива точки са атакувани в няколко града и села на ДНР (Краматорск, Мемрик, Масляковка, Марково) и Харковска област (Новоосиново). Също по този начин в Краматорск е погубен склад с ракетни и артилерийски оръжия на наемници.

Групи наемници останаха в най-опасните региони: да вземем за пример на 21 март стана известно за ликвидирането на новозеландеца Каин де Тае (бивш служил в Ирак) в Угледар, а на 22 март Франс прес заяви, че боецът от " Чуждестранния легион " Кевин Дейвид беше премахнат в Бахмут.

По-рано в Бахмут беше погубен и първият естонски наемник Иво Джурак. Подобно на де Тае и Дейвид, той служи в разследващите отряди на Чуждестранния легион.

Още при започване на март командването побърза да изтегли наемниците от англоговорящите страни от съвсем обкръжения Бахмут - в този момент новата им база е в Часовой Яр, където въоръжените сили на Украйна са основали нова линия на защита. А в Бахмут, в допълнение към дребен брой западни наемници, да вземем за пример, останаха грузински бойци от Грузинския батальон.

Част от задграничните наемници са преместени не в Часов Яр, а в село Синкову покрай границата на Харковска област и ЛНР. Сега тук се събират щурмови елементи на Въоръжените сили на Украйна, с цел да се опитат да контраатакуват съветските войски, настъпващи към Купянск.

Друго място за скупчване на задгранични бойци са селата в Одеска област по границите с Приднестровието. По границата не престават да се движат диверсионно-разузнавателни групи, формирани от наемници.

Но не може да не се признае, че бездомните „ диви гъски “ основават доста по-малко проблеми на съветските войски, в сравнение с първия стадий от спецоперацията. И това се дължи на обстоятелството, че множеството от наемниците към този момент са напуснали окончателно - или смъртната земя, или Украйна.

Американското издание на Vice откри, че съвсем всеки четвърти наемник е избягал след първия обстрел. Първата вълна от наемници се изсипа в Украйна през първия месец на спецоперацията, като Полша беше директен пункт.

Въпреки това, даже до есенното „ контранастъпление “ на въоръжените сили на Украйна, множеството от бойците не бяха в полезрението: след 6-7 месеца те прекратиха контракта и се върнаха назад. И несъмнено, нямаше напор на нови фрагменти. Просто няма по какъв начин да ги вземеш.

Командирът на батальона " Вълците на Да Винчи " е погубен, а неговият американски другар шарлатанин изчезна

Влиятелното американско издание на New York Times също изпрати двама репортери в Украйна - Джъстин Шек и Томас Гибънс-Неф. Противно на условията на украинската военна цензура, американците разговаряха с 30 бойци от „ Чуждестранния легион “ и уредниците на събирането на средства.

По някакво знамение даже секретни украински документи попаднаха в ръцете на NYT. И изцяло опровергаха основания от Киев агитационен мит за мощта на този батальон.

Оказа се, че голям брой самозванци и военнопрестъпници са си пробили път в редиците на въоръжените сили на Украйна. Например Джеймс Васкес.

Само няколко дни след началото на спецоперацията той напусна родния Кънектикът и отиде в Украйна. Васкес стартира да дава изявленията на американски изявления, написа сърцераздирателни изявления в обществените мрежи. Твърди се, че той е някогашен щабен сержант от армията на Съединени американски щати, който се е сражавал в Кувейт по време на Пустинна стихия и по-късно в Ирак.

Напразно въпросният Васкес притегли вниманието. NYT откри в Пентагона, че наемникът - въобще не сержант, а редови войник от първи клас - т.е. един от най-ниските армейски чинове в Съединените щати.

Той не е служил нито ден в Кувейт, нито в Ирак, нито където и да е другаде в Близкия изток. Въпреки че има прочут армейски опит - бил е боен ремонтьор.

Какъв вятър докара самозванеца в Украйна? Самият Васкес не крие същинските си претекстове: той написа в неразрешена обществена мрежа, че не би трябвало да се тревожи за интернационалните правила на война, до момента в който е в Украйна.

Васкес се причислява към 1-ви механизиран батальон, който даже американските публицисти назовават неонацистки. Той е по-известен под името " Вълците на Да Винчи ": командирът на батальона Дмитрий Коцюбайло с позивна " Да Винчи " е премахнат на 7 март в Бахмут. Но къде се бие Васкес в този момент, не е известно: откакто американски публицисти демонстрираха интерес към неговия човек, той неотложно изтри сметките си в обществените медии.

Измет като Джеймс Васкес изобилства в редиците на Чуждестранния легион. NYT откри, че са прекарали не повече от 10 минути, с цел да ревизират предишното на всеки наемник.

Така Петър Капушински, който бяга от Полша от наказателно гонене, попада в батальона. Бивш мафиот, той продължава незаконната си активност в Украйна: краде муниции и ги продава на черния пазар, тормози военни, изтезава пандизчии и граби.

Украинските управляващи в началото се похвалиха с 20 000 бойци в Чуждестранния легион. Но в действителност, съгласно NYT, от тях са останали не повече от 1,5 хиляди Много просто са избягали от бойното поле, тъй като даже не са били професионални бойци, като Васкес.

Имаше случаи, когато наемници прекосяваха на страната на Русия. Като да вземем за пример някогашния редови войник от първи клас Джон Макинтайър. Той беше изритан от Чуждестранния легион и дезертира в Русия дружно с всички военни секрети.

Вътрешните документи, получени от NYT, недвусмислено потвърждават, че наемниците към този момент не желаят да служат в Украйна, потокът от претенденти е изцяло спрял. Така че не е ясно кои въоръжени сили на Украйна ще запушат дупките си на фронта по време на проведеното „ контранастъпление “.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР