Броят на болните от Ковид-19 в Русия бие рекордите от

...
Броят на болните от Ковид-19 в Русия бие рекордите от
Коментари Харесай

Това не е втора вълна, а цунами: как в Сибир се борят срещу коронавируса

Броят на болните от Ковид-19 в Русия бие върховете от първата вълна. А най-вече страда Сибир. Тъй като очевидно не могат да се надяват на поддръжка от страната, локалните хора сами се пробват да оказват помощ на лекарите.

Красноярският край е водач по смъртност от ковид в Сибир. В град Красноярск, административен център на региона, лечебните заведения са претъпкани. Лекарите от Спешна помощ и поликлиниките са затрупани от позвънявания, само че няма задоволително коли, с които да се отиде при всички пациенти.

Цялата поликлиника има единствено една кола

Д-р Елена Колчина управлява поликлиника №14 в Красноярск. Лекарите в болничното заведение одобряват на ден по 70 позвънявания на хора с температура, само че разполагат единствено с една кола. „ В съпоставяне с първата вълна на ковид втората е напряко цунами. Положението е в действителност сериозно: в случай че напролет у дома се лекуваха най-много 500 души с доказана болест, в този момент са над 1000 ", споделя Колчина.

Същото е и в другите поликлиники. За да съумеят да откликнат на всички позвънявания, доста лекари употребяват персоналните си коли или молят родственици и другари да ги закарат. Всеизвестен факт, който в последна сметка докара до появяването на една нова самодейност: локални публицисти сътвориха във Viber чат, наименуван „ Докарай лекаря “, в който всеки собственик на автомобил може да предлага помощта си на лекарите.

Идеята за реализиране на връзка сред лекарите и шофьори-доброволци, подготвени да ги транспортират, поражда в локалния частен ефирен канал ТВК Красноярск. Неин основател е журналистът Сергей Григориев, който се въодушевил от сходна акция в Иркутск.

Когато на 21 октомври основават чата във Viber, в него се включват трийсетина души, споделя Мария Бухтуева, основна редакторка на ТВК Красноярск. После дни наред - цялостна тишина. Лекарите просто изказвали признателност за самодейността, само че отказвали да вземат участие. Обяснението на Мария Бухтуева гласи: лекарите просто не са привикнали да молят за помощ, защото за тях това е еднакво на самопризнание, че в здравната система нещо не е наред.

Впоследствие водачите почнали да оферират помощта си на място - непосредствено в поликлиниките. Към момента в чата вземат участие към 2000 водачи, към 40 лекари и 16 поликлиники.

Валентина Брюханова, която е държавна служителка, се ангажира непринудено да транспортира лекари в свободното си време. „ Не мога да карам бързо, а и колата ми е дребна, само че даже водач като мен е значим. Лекарите и медицинските сестри всеки ден ми споделят, че в случай че не съм аз да ги закарам, въобще не биха могли да стигнат до пациентите “, споделя Валентина Брюханова. Жената не се опасява от заразяване - дават ѝ маски, защитни облекла и ръкавици, а когато завърши промяната, Валентина дезинфекцира колата си. „ Лекарите са толкоз прецизни във връзка с отбраната, че с тях съм доста по-спокойна, в сравнение с в магазина или в рейса “, споделя Валентина Брюханова.

Денис Велчинский, различен от доброволците в чата, е изгубил работата си поради пандемията. Сега вози лекари с автомобила си по 12 часа дневно. „ Какво да вършим, откакто нашите управляващи не могат да обезпечат на медиците даже най-елементарен превоз. Да бяхте видели с какво се транспортират - същинска злополука. Много тъпо, че в тези тежки времена управляващите се отнасят по този начин към медицинския личен състав “, споделя Велчинский.

Реакцията на управляващите

В чата към този момент са се присъединили няколко служители и представители на регионалната администрация, само че публична реакция към този момент няма, споделя Мария Бухтуева. Нито пък са предоставени спомагателни коли. За сметка на това се появили известия, че локалните структури на партия „ Единна Русия “ били възобновили подпомагането на лекарите с коли. Само че кой знае за какво въпросните коли са с емблемите на „ Докарай лекаря ".

„ В новините партията приказва за една своя остаряла акция, която никак не вървеше. А в този момент я пресъздават с нашите емблеми. Ето това е същността на „ Единна Русия “ - имат склонността да си присвояват начинания, родени от други “, споделя Бухтуева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР