Бронзовата статуя на президента на САЩ Теодор Рузвелт, която стоеше

...
Бронзовата статуя на президента на САЩ Теодор Рузвелт, която стоеше
Коментари Харесай

Премахнаха конната статуя на Теодор Рузвелт от Ню Йорк

Бронзовата скулптура на президента на Съединени американски щати Теодор Рузвелт, която стоеше пред нюйоркски музей в продължение на близо 80 години, беше отстранена тази седмица след рецензии за нейния " расистки " облик, заяви Си Ен Ен. Паметникът, който се намираше на входа на Американския природонаучен музей в Манхатън, изобразява 26-ия президент (1901 - 1909) на кон, с индианец и африканец от двете му страни.

Рузвелт е един от най-обичаните американски президенти, неговия облик е издълбан и в скалите в планината Ръшмор, паралелно с тези на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Ейбрахам Линкълн.

Премахването стартира във вторник и малко след среднощ в нощта против четвъртък скулптурата към този момент я нямаше. Това се случи година и половина след първичното искане за демонтажа ѝ през юни 2020 година, след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис и последвалите световни митинги. Говорител на музея сподели пред Си Ен Ен, че процесът по демонтажа на статуята „ е бил одобрен от голям брой организации в Ню Йорк и извършен от експерти ".  

Статуята на Рузвелт в този момент се причислява към редица други монументи в Съединени американски щати, които бяха преместени през последните няколко месеца. Повечето от тези премахвания, в случай че не и всички, бяха провокирани от митингите през 2020 година

„ Самата скулптура показва расова подчиненост, която Музеят и обществеността от дълго време намират за притеснителна “, пишат от музеят в настояването си през година и половина. Това е предадено в композицията на скулптурата: белият човек Рузвелт е подложен в центъра на кон, до момента в който другите двама мъже са зад него и вървят пешком.

Искането от юни 2020 година беше утвърдено от кмета на Ню Йорк — по това време Бил де Блазио. Година по-късно Комисията за обществено изкуство на Ню Йорк гласоподава единомислещо за демонтажа  и краткотрайното запазване на скулптурата на друго място. Новият дом за статуята, къде ще се  той е в Медора, Северна Дакота, до националния парк Теодор Рузвелт, където през 2026 година ще бъде открит и музей и библиотека на името на  26-ия президент.

В Природонаучния музея в Ню Йорк има и мемориална зала на името на Теодор Рузвелт с друга негова скулптура в нея, която остава на мястото си. 

Американският природонаучен музей  е прочут по целия свят и от двата филма „ Нощ в Музея “ с Бен Стилър, в които в ролята на оживялата скулптура на президента Т. Рузвелт изпълняваше Робин Уилямс.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР