Броени седмици след като американската компания Рокет Лаб изстреля успешно

...
Броени седмици след като американската компания Рокет Лаб изстреля успешно
Коментари Харесай

УСПЕХ: Япония изстреля изкуствен спътник с рекордно малка ракета!

Броени седмици откакто американската компания Рокет Лаб изстреля сполучливо за пръв път до орбита 17-метровата микроракета “Електрон ”, през днешния ден имаме нов пробив в региона на дребните галактически апарати! Тази заран в 07:03 ч. българско време от японския космодрум Учиноура излетя наред микро-ракетата “SS-520-5 ” и тя достави дребен сателит в орбита.

С това Япония влезе в историята на космонавтиката като страната, изстреляла сполучливо най-малката орбитална ракета. Дължината на ракетата  “SS-520-5 ” е 9.54 метра, диаметърът й е половин метър, а стартовото тегло възлиза на 2 600 кг. Никога до момента толкоз дребна ракета не е доставяла наред сателит в галактическото пространство!

Космическият сателит, изведен в границите на днешния полет, носи името TRICOM-1R. Това е спътник от вида CubeSat и тежи едвам 3 кг. Спътникът е еднакъв на TRICOM-1, който беше изстрелян при започване на 2017 година с ракета от същия вид, само че тогава полетът приключи с неуспех. 

Двустепенната ракета “SS-520 ” не е нова – тя дебютира през 1998 година като суборбитален притежател. Но за днешния полет тя беше екипирана с мъничка трета степен и по този начин бе преобразувана в ракета от орбитален клас. 

Разработката на дребни галактически ракети е перспективен дял в космонавтиката. Една от областите на галактическите науки, която мощно се разви през последните години, е региона на дребните изкуствени спътници. Както нееднократно съм подчертавал на страниците на КОСМОС БГ, през днешния ден за под $100 000 $ всеки човек може да построи сателит от вида CubeSat, а за още толкоз може да го изстреля. Доскоро опциите за полети на дребни апарати бяха лимитирани – те или се извеждаха като второстепенен товар на огромни ракети, или се пускаха от борда на “Международната галактическа станция ”. 

С въвеждането на микроракети в употреба обаче става допустимо дребните галактически апарати да летят до профилирани галактически орбити. Очаква се през идващите няколко години да бъдат основани мега-групировки от стотици, дори хиляди дребни спътници, които ще служат за наблюдаване на Земята, телекомуникационни услуги, научни задачи и така нататък Скоро може да станем очевидци и на първите полети на дребни апарати оттатък околоземна орбита, до Луната и Марс. 

Няма спор, че живеем в най-вълнуващите галактически времена. Сега, откакто станахме очевидци на полета на най-малката орбитална ракета, ще насочим вниманието си към най-голямата – “Фолкън Хеви ”. Стартът на “Фолкън Хеви ” е очакван за 6-те февруари.

И в случай че се чудите какъв брой по-голяма е най-голямата ракета спрямо най-малката, задоволително е да кажем, че в носовата част на “Фолкън Хеви ” могат да се поберат 13 ракети от вида “SS-520-5 ”.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР