Броени дни преди заседанието на Висшия съдебен съвет, на което

...
Броени дни преди заседанието на Висшия съдебен съвет, на което
Коментари Харесай

Плевнелиев призова президента да върне избора на Гешев

Броени дни преди съвещанието на Висшия правосъден съвет, на което правосъдните кадровици ще гласоподават кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев прикани президента Румен Радев да не " мълчи в един миг от историческа значимост за България ". " Аз моля той да се възползва от своето конституционно право и да отсрочи, в случай че Висш съдебен съвет вземе решение, с цел да се даде опция на една законна процедура ", съобщи Плевнелиев пред Българска национална телевизия.

Според него методът, по който се избира нов началник на държавното обвиняване, е съпътстван от " много въпросителни ", поради които Радев трябва да върне избора на Гешев, в случай че неговата кандидатура бъде утвърдена. " Аз не познавам претендента за основен прокурор, в никакъв случай не съм се виждал с него, само че ми се ще да кажа нещо извънредно значимо: Ако се върнем обратно във времето, през 2012 година, тогава като държавен глава аз молих да има повече от един претендент, а точно – най-малко трима. Всеки един да излезе със своята идея, да бъдат изслушани в един ден от Висшия правосъден съвет, чуванията да се предадат директно от всички допустимо медии, в това число в интернет. И това се случи “, напомни Плевнелиев.

Конституцията дава право на държавния  глава да откаже да подпише указа за назначението на основния прокурор, само че в случай че същият избор бъде изработен наново, президентът няма избор с изключение на да подпише. Ако Румен Радев още веднъж откаже, ще наруши главния закон и това би основало причина за пускане на процедура по импийчмънт. Това, което обаче може да направи, е да забави назначението на новия основен прокурор. През 2012 година Плевнелиев не се възползва от това свое законово пълномощие и незабавно подписа указа за назначението на Сотир Цацаров отпред на държавното обвиняване.

Със същата скорост през 2013 г. бившият държавен глава подписа за обявяване измененията в Закона за Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), с които се вкараха критерии за началник на спецагенцията, пасващи идеално на кандидатурата на Делян Пеевски. Освен това с промените се регламентира, че ръководителят на ДАНС ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на държавното управление. До тогава той се назначаваше с декрет на президента по предложение на държавното управление. По този метод Плевнелиев непринудено се отхвърли от лоста си за въздействие във връзка с избора на началник на контраразузнаването. В следствие той разгласи, че не е знаел кой ще бъде назначен за началник на ДАНС, а не е върнал закона, тъй като " мощно има вяра, че демокрацията повелява на всяко ново ръководство да бъде даден късмет да осъществя концепциите си, даже когато наподобяват недотам аргументирани ".

Към момента Румен Радев не е дал индикации дали ще върне избора на Висш съдебен съвет за нов основен прокурор за наново гласоподаване. Държавният глава сподели обаче, че има мнение по тематиката. През юни той провежда кръгла маса с неправителствения бранш и съсловните организации на адвокати, която имаше за цел да бъдат разисквани критериите и публичните настройки за избора на правоприемник на Сотир Цацаров. Тогава президентът съобщи изрично, че ВСС ще носи цялата отговорност. " Да стане по този начин, че президентът еднолично да избира основния прокурор, тогава аз ще изляза и ще кажа това е индивидът, само че отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра един път ", разяснява той по време на срещата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР