Британското правителство публикува предложенията си към ЕС Правителството публикува предложенията

...
Британското правителство публикува предложенията си към ЕС Правителството публикува предложенията
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври

 Британското държавно управление разгласява предложенията си към Европейски Съюз Правителството разгласява предложенията си за Брекзит към Европейски Съюз, в това число и проектите за изключване на пропусквателни пунктове по ирландската сухопътна граница.

Министър-председателят на страната Борис Джонсън насочи заричане към жителите, че Англия да напусне Европейския съюз на 31 октомври, " каквото и да става " - със или без съглашение.

" Това, което целият свят желае, е да се завърши с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от Европейски Съюз на 31 октомври, каквото и да става. Да изпълним Брекзит. Можем, длъжни сме и ще го създадем ", съобщи Джонсън в тирада по време на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

" След три години и половина хората стартират да имат чувството, че ги вършат на простаци. Те стартират да подозират, че в тази страна има сили, които просто не желаят Брекзит въобще да бъде сбъднат. А в случай че се окаже, че тяхното съмнение е вярно, тогава считам, че ще има съществени последствия за доверието в нашата народна власт ", сподели той.

Той показа изпратените на Брюксел оферти за възобновяване на договорката за Брекзит като градивни и рационални. Джонсън разгласи също по този начин, че това е огромен компромис от страна на Англия и прикани европейските водачи от своя страна също да създадат компромис.

Планът на премиера стъпва върху постигнатата от предшественичката му Тереза Мей договорка, само че в него защитният механизъм за ирландската граница е отстранен и сменен с нов проект, именуван " две граници за четири години ".

В него е заложено Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври с временен интервал до 31 декември 2020 година Така от 1 януари 2021 година страната ще се изтегли от всички институции и структури на Европейски Съюз, в това число правосъдните структури и Съда на Европейски Съюз както и митническия съюз. Напускането на страната ще значи и изтеглянето й от всички съглашения в областта на защитата, сигурността, както и за шерването на данни.

Северна Ирландия също ще напусне митническия съюз на 31 декември 2020 година, само че ще продължи да съблюдава регулациите на Европейски Съюз, в това число и свободното придвижване на хора на остров Ирландия за четири години до 2025 година

Идеята за инспекциите по границата сред Ирландия и Северна Ирландия е те да стават по електронен път, без да има създаване на контролнопропусквателни пунктове. От английското държавно управление въпреки всичко оставят малка врата за дребен брой физически инспекции. Стоките, доставяни в Северна Ирландия, също ще би трябвало да бъдат проверявани, с цел да се откри дали дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, които ще се ползват на острова.

Това е и въпросният компромис, за който приказва Джонсън - въпросът беше алена линия, наложена от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, само че след диалози с английския министър председател оттова са се съгласили на компромис в името на общото съглашение.

Ако Северна Ирландия продължи да съблюдава стандартите на Европейски Съюз за храните, стоките и свободното придвижване, няма да са нужни инспекции на ирландската граница. Заради това Джонсън счита, че ще завоюва.

През 2025 година към този момент локалният парламент на Северна Ирландия би трябвало да реши дали да продължи да работи по разпоредбите на Европейски Съюз, или да се върне към английските регулации, които към този миг към този момент ще се разграничават значимо.

Главното, което го отличава от новото, лимитирано във времето предложение на Лондон, е, че той е неопределен. При липса на съглашение сред Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматизирано ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на Европейски Съюз, с цел да не се допусне поява на " твърда " граница, разделяща острова.

" При никакви условия няма да има инспекции на или покрай границата в Северна Ирландия. Ние ще почитаме мирния развой и съглашението от Разпети петък ", съобщи министър председателят в Манчестър.

Предложението първо би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание в Северна Ирландия. В рамките на 10 дни Европейската комисия ще би трябвало да вземе решение по отношение на плана на Борис Джонсън.

Самият Джонсън съобщи, че или Европейски Съюз ще одобри офертата му, или на 31 октомври Англия ще излезе от Европейски Съюз без договорка.

Правителствените източници, представени от BBC разясняват, че имат вяра, че могат да влязат в натоварен 10-дневен интервал на договаряния съвсем незабавно с блока, за реализиране на дефинитивно съглашение на Съвета на Европейски Съюз в средата на месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР