Британското правителство подготвя законодателство, което ще даде на министрите правомощия

...
Британското правителство подготвя законодателство, което ще даде на министрите правомощия
Коментари Харесай

Лондон рискува засилена конфронтация с ЕС заради Северна Ирландия

Британското държавно управление приготвя законодателство, което ще даде на министрите пълномощия да анулират комерсиалната договорка в Северна Ирландия след Брекзит, което предвещава нова борба с Брюксел, оповестява „ Файненшъл таймс “.

Вестникът цитира държавни източници, че министър председателят Борис Джонсън и външния тминистър Лиз Тръс по принцип са дали единодушие през идната парламентарна сесия, която започва идващия месец, законодателството да бъде импортирано за разглеждане.

Същите източници показват, че админастрацията на Джонсън създава проектите частично в очакване на нова конституционна рецесия в Северна Ирландия, в случай че най-вече протестанските юнинистки партии, които отхвърлят Протокола за Северна Ирландия, откажат да се върнат към подялбата на властта след изборите за нов парламент на 5 май.

Съгасно новото законодателство, което още не е показано на държавното управление, министрите ще получат едностранно пълномощия да анулират основни елементи от Протокола, в това число граничните инспекции на артикули за провинцията от останалата част на Обединеното кралство.

Подобни едностранни дейности сигурно ще разгневят Европейски Съюз, където още предходната есен обявиха, че могат да прекратят действието на цялата Брекзит договорка, в случай че Лондон посегне на Протокола за Севрена Ирландия, разяснява „ Файненшъл таймс “. Европейски посланик предизвести в този момент, че приемането на всеки английски закон, който нарушава мегдународното право по време, когато западните сили се пробват да излязат с единна позиция против нахлуването на Русия в Украйна, ще бъде извънредно безконтролно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР