Британското министерството на финансите планира строги регулации за крипто активите,

...
Британското министерството на финансите планира строги регулации за крипто активите,
Коментари Харесай

Великобритания планира въвеждане на строги регулации за дигитални активи

Британското министерството на финансите възнамерява " строги " регулации за крипто активите, откакто предходната година крипто борсата Еф Ти Екс (FTX) се срина, предизвиквайки загуби за милиарди долари за милиони вложители в платформата, заяви Ройтерс.

Крипто бранша не е контролиран в международен мащаб, като компаниите би трябвало само да правят инспекции, с цел да предотвратят прането на пари. Въпреки това английският Орган за финансов контрол (FCA) съобщи, че повече от 80 на 100 от кандидатстващите за лиценз компании не са съумели да потвърдят, че могат да изпълнят това изискване по подобаващ метод, до момента в който пари от незаконни действия текат през бранша.

Проектоправилата за контролиране на крипто бранша, които се чака да бъдат оповестени по-късно през днешния ден, ще подсигуряват постоянни, транспарантни и обективни стандарти, в сходство с метода към обичайните финанси, съобщи през вчерашния ден Андрю Грифит, младши министър в Министерството на финансите.

" Ние оставаме непоколебими в уговорката си да развиваме стопанската система и да разрешаваме софтуерни промени и нововъведения, което включва технологията за криптоактиви ", добави той.

Нарастващите лихвени проценти доведоха до поредност от банкрути в бранша през 2022 година, заличавайки 1,4 трилиона $ от цената на крипто пазара. Цената на биткойн, най-търгуваният цифров актив, се срина с 60 на 100 в даден миг.

Резкият спад на пазара разклати доверието в криптовалутите, макар че се резервира ползата към технологията, известна като блокчейн, за други приложения, като да вземем за пример разплащания.

Предвижда се новите правила да минат през публично разискване в границите на три месеца, след което Органът за финансов контрол да изготви оферти за подробни правила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според финансовото министерство новите правила ще смекчат най-значимите опасности в бранша.

" Тези оферти ще слагат отговорността за крипто търговията на местата за разисквания за установяване на подробните условия за наличието на документите за приемане лиценз, гарантирайки, че крипто тържищата имат обективни и постоянни стандарти (на работа) ", обясниха специалистите на министерството.

Ще има правила и за финансовите медиатори, които улесняват преводите, и за попечителите, които съхраняват потребителски активи.

Крахът на Еф Ти Екс, последван и от други тържища, провокира апели за контролиране на бранша, с цел да бъдат предпазени вложителите. Регулаторите се концентрират върху привличането на " криптоконгломерати ", които съчетават действия като търговия, кредитиране и настойничество, само че при липса на обичайни регулаторни гаранции.

Друга мярка се планува да смекчи строгите правила за крипто рекламите, позволявайки на компаниите регистрирани в Органа за финансов контрол да пускат техни лични промоции, до момента в който се вкара по-широкия крипто режим.

Европейският съюз към този момент завърши своя първи набор от крипто правила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР