Британският вестник “Телеграф, цитирайки екоминистъра на Холандия, съобщава, че правителството

...
Британският вестник “Телеграф, цитирайки екоминистъра на Холандия, съобщава, че правителството
Коментари Харесай

Холандците заплашват Европа с глад

Британският вестник “Телеграф ”, цитирайки екоминистъра на Холандия, оповестява, че държавното управление на тази страна скоро ще стартира наложително изкупуване на хиляди холандски ферми.

Според изказването на Кристиане Ван дер Вал става дума за едновременна покупка на повече от три хиляди ферми, което в мащаба на не най-голямата страна в Европа демонстрира дълбока рецесия - от всяка позиция.

За да се успокои необятната и елементарно възбудима аудитория, беше употребен потвърден коз. Според локални политици Амстердам е съумял да вземе решение за сходно нарушение на нормите на свободния пазар и свещената частна благосъстоятелност, откакто е получил данни от някакви изследвания, от които следва, че хиляди ферми са ситуирани в зони с нараснала сензитивност на околната среда, също така, те изрично не дават отговор на екологичните условия на Европейски Съюз. Единственият метод за избавяне на природата и поддържане на екологичния баланс е към този момент упоменатото изкупуване на ферми. Независимо от желанията на актуалните притежатели.

Тук би трябвало да създадем едно отклоняване, с цел да стане по-ясен мащабът на протичащото се.

Холандия е един от най-редките случаи, в които една страна има толкоз мощен агро-индустриален комплекс, че е дирек на националната стопанска система, който очевидно поддържа страната, без значение дали цялостни бюджета, основава работни места или обезпечава продоволствена сигурност. Между другото, холандският образец въодушеви Украйна преди време, която даде обещание да се трансформира в международна земеделска империя и житница.

Селското стопанство в Холандия е доста повече от промишленост. Значителна част от популацията е заето в агропромишления комплекс, който е витално заинтригуван от запазването на работните места и равнището на разцвет. Затова държавното управление, с цел да пресече възможни митинги, даде обещание да заплати на притежателите на ферми даже повече от оценката на парцела им. Цифрата от 120 % изтече иззад кулисите, само че по този начин и не получи публично удостоверение.

Нека създадем ангажимента, че холандските аграрни производители въобще не имат вяра на медените речи на държавното управление си. Например още през 2019 година Държавният съвет одобри резолюция, съгласно която всяка плантация, чиято активност включва азотни излъчвания в атмосферата, би трябвало да получи специфичен лиценз. Производителите на млечни артикули, птиче и свинско месо бяха едни от първите в листата, което незабавно усложни до краен лимит живота на профилираните ферми и докара до поредност от банкрути. Реакцията на популацията беше напълно предстояща: в страната не престават да текат систематични стачки, най-голямата от които през октомври тази година. Тогава хиляди трактори излязоха по пътищата на страната, блокирайки изцяло придвижването, което докара до титанични тапи с обща дължина над 700 километра. Ако по-късно всички закъсали коли се подредят в една колона, тя ще прекоси страната два пъти от юг на север, т.е. по най-дългата географска ос.

Фермерите одобриха враждебно и актуалната самодейност. Профилната асоциация ЛТО Холандия откри, че настоящото равнище на доверие на земеделските производители в тяхното държавно управление е на най-ниската точка в историята. Фермерите считат, че насилственото изкупуване на ферми, сякаш за запазване на околната среда, не е нищо повече от директна интервенция в частния бизнес и лишаването му от всевъзможни вероятности за развиване.

Нека отидем на формалния уебсайт на държавното управление на Холандия, с цел да разберем за какво управляващите и фермерите са влезнали в подобен несклоняем конфликт.

Към края на предходната година в Холандия имаше 11 200 аграрни стопанства, т.е. прехвърлянето на оповестения брой ферми в държавна благосъстоятелност би означавало национализация на една трета от бранша. Основните механически култури са зърнени култури, по-специално пшеница и разнообразни фуражни култури, като царевица. Масово се отглеждат и картофи, разнообразни зеленчуци и луковици на цветя. Благодарение на последните, по-специално на развъждането на лалета, Холандия се трансформира в самобитна европейска селскостопанска витрина.

Наистина има защо да се борят.

Малко хора знаят, само че Холандия е вторият по величина експортьор на селскостопански артикули в света, отстъпвайки единствено на международния хегемон - Съединени американски щати. Годишният селскостопански експорт възлиза на внушителните над 65 милиарда евро, което е съпоставимо с облагите, които някои от водещите играчи на пазара получават от продажбата на нефт и газ. В националната външна търговия земеделците заемат ниша от съвсем 18 %, всяко десето евро в бюджета идва от ниви и градини, а всеки десети холандец работи тук.

Оценявайки протичащото се, най-лесно би било да се каже, че актуалните земетресения ще доведат до утежняване на обстановката с храните в Европа, понижаване на техния размер и увеличение на разноските. Последният фактор е изцяло вероятен. Подозираме, че холандското държавно управление не се управлява от безкористно предпочитание да храни съседите си.

2019 година към този момент беше упомената нагоре, когато бяха въведени актуалните екологични ограничавания, само че това е и времевата линия, след която стартира международната пандемия, която докара до финансовата и енергийната рецесия. Цената на енергийните запаси мина в неконтролируем галоп, който доближи внезапен връх с началото на СВО. Холандските фермери, наред с други неща, упорстват от държавното управление към този момент трета година да им даде облекчения за закупуване на дизелово гориво и електричество, без които не могат да орат полето за лалета и да отглеждат сладки пиперки в оранжерия. Политиците настойчиво пренебрегнаха настояванията - фермерите побесняха. По пътя, което е напълно разумно, дружно с покачването на цената на електрическата енергия, цените на продуктите от локалните култивиран лехи нарастват. В резултат на това в бюджета се вляха непланирани милиарди евро, а обстановката в руско-европейските връзки транспарантно подсказва, че през идната година също не си коства да чакаме на ниска цена газ и зърно. Тоест пшеницата, картофите и всички останали стокови позиции ще носят обезпечен свръхдоход.

Хитреците от Хага помислиха малко и измислиха гениална със своята елементарност и рентабилност скица.

Държавата независимо дефинира кои ферми са най-вредни за околната среда и ги изкупува, като не оставя късмет на актуалните притежатели да оспорят сходна интервенция в съда. В резултат на солидна вътрешна агресия една трета от бранша незабавно минава под централен надзор, т.е. към 20 милиарда евро се изтеглят от персоналните джобове на фермерите и мигрират към хазната. Допълнителен бонус е, че защото закупените предприятия към този момент ще бъдат държавни, същата страна може да ги субсидира безкрайно, като доставя енергоносители на понижени цени, като по този метод в допълнение усилва преднината си по отношение на бизнеса.

Вярно е, че при такова развиване на събитията продуктите на други частни ферми стават по-малко конкурентни. Този факт обаче надали ще натъжи мощно локалната власт. Колкото повече ферми банкрутират, толкоз по-евтино ще ги изкупи централната власт, толкоз повече пари ще влязат в бюджета, толкоз по-силен ще бъде лостът за въздействие върху съседите. Нищо персонално: когато режат лалетата, хвърчат цветчета.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР