Британският премиер Борис Джонсън обяви нови строги мерки в борбата

...
Британският премиер Борис Джонсън обяви нови строги мерки в борбата
Коментари Харесай

Локдаун на Острова, забранено е излизането от дома без основателна причина

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи нови строги ограничения в битката против тревожното разпространение на заразяванията с ковид, доста сходни на първия локдаун през месец март. Всички учебни заведения, колежи и университети ще бъдат затворени доникъде на февруари, съобщи БНР.

Джонсън стартира обръщението си към нацията с тревожната статистика със заразяванията и смъртните случаи, както и новия вариант на вируса, който се популяризира 70% по-бързо. Това постанова незабавни дейности, ето за какво министър председателят разгласи новите ограничавания за Англия. Те включват възбрана на контактите и оставане по домовете, като те могат да бъдат напускани единствено за извършване на покупки на артикули от последна нужда, за навестяване на болница или за физически извършения.

Най-голямата вест е затварянето на всички образователни заведения. Това ще остане в действие доникъде на февруари, когато е късата зимна почивка. По всяка евентуално матурите тази година няма да се проведат по признатия метод, допустимо е даже те да бъдат отсрочени. Борис Джонсън се извини на родителите за компликациите, които ще им бъдат породени от затварянето на учебните заведения. Голямата разлика от първия локдаун обаче, по думите на премиера е, че е в ход всеобщото имунизиране.

Джонсън посочи, че това е последната фаза на страданието, тъй като благодарение на имунизацията борбата ще бъде извоювана. Той добави, че доникъде на февруари ще бъде направено всичко допустимо да бъдат имунизирани четирите най-уязвими групи хора - най-възрастните, жителите на домовете за обществени грижи и личния състав им, хората над 70 години и здравните служащи на първа линия – което ще разреши да се вдигнат рестриктивните мерки. Джонсън прикани за следващ път хората да следват инструкциите и акцентира, че оставайки по домовете си ще облекчат работата на опазването на здравето и ще спасят човешки животи.

Лидерът на опозицията Киър Стармър приветства новите ограничения, въпреки и те да са доста закъснели, съгласно него. В Шотландия от среднощ влиза в действие локдаун до края на януари. В Уелс наложеният преди Рождество локдаун остава в действие също до края на януари. Най-строги ограничения са наложени и в Северна Ирландия. Всяка част на Обединеното кралство следва своя лична политика в битката с вируса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР