Британският премиер Борис Джонсън обяви, че всички ограничения за Covid-19

...
Британският премиер Борис Джонсън обяви, че всички ограничения за Covid-19
Коментари Харесай

Англия се връща към живота без ограничения

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи, че всички ограничавания за Covid-19 в Англия ще отпаднат от четвъртък, а безплатното всеобщо тестване ще завърши на 1 април. Другите три елементи на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия и Северна Ирландия имат своя независима политика, сходна с тази на Лондон.

Преди Джонсън да разгласи проекта „ Да живеем с Covid “, се сътвори напрежение дали министър председателят ще извърши обещанието си да вдигне всички ограничавания , тъй като плануваното съвещание на кабинета се забави доста, а редица учени и Лейбъристката партия считат мярката за  прибързана, като се има поради, че броят на инфектираните към момента е много висок.

Заседанието обаче в последна сметка се състоя, министрите поддържаха премиера, той изложи проекта си на първо време в Камарата на общините, а по-късно срещна и всички британци на конференция на Даунинг стрийт.

„ Днес не е денят, в който можем да обявим победа над Covid-19, тъй като вирусът не си е отишъл, само че е денят, когато всички старания през последните две години най-накрая ни разрешават да се защитим, като в това време възстановим изцяло свободите си . След две от най-мрачните години в нашата мирна история мисля, че това е миг за горделивост за нашата нация и източник на вяра за всичко, което можем да реализираме в годините напред “.

 Борис Джонсън Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джонсън уточни, че пикът на Омикрон е минал , защото случаите на заразявания и хоспитализиране понижават и може да стартира преходът към естествен живот , като се резервира бдителността и са налице изключителни проекти в отговор на вероятно възобновление на вируса или появяването на нови разновидности.

На процедура от през вчерашния ден отпадна насоката за учениците и личния състав на училищата  да си вършат по два теста седмично за налични признаци.

От 24 февруари хората, дали позитивна проба повече няма да бъдат задължени да се самоизолират за 10 дни, само че ще бъдат посъветвани да останат по домовете си и да заобикалят контакти с други най-малко за пет дни. От хората със признаци на Covid-19 ще се изисква да демонстрират персонална отговорност по въпроса дали да останат вкъщи си.

Рутинното следене на контактните ще завърши , тъй че околните контактни на изцяло имунизираните и всички под 18 години няма да бъдат задължени да се тестват ежедневно в продължение на седмица.

Финансовата поддръжка за самоизолация на хората с ниски приходи, които са дали позитивен тест за Covid-19, ще бъде прекъсната. Разпоредбата за увеличено възнаграждение по болест при болест с вируса ще остане в действие още един месец.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 април ще бъде прекъсната програмата за безвъзмездни антигенни проби и ще бъде пренасочена единствено към най-уязвимите.

Сегашната скица за Covid  паспорти ще завърши и към този момент няма да се предлага при огромни събирания .

Макар думите на Борис Джонсън за „ връщане на свободата “ да се одобряват добре в много среди, те имат и своите критици. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър назова в Народното събрание проекта на премиера „ недоизпечено изказване на държавно управление, парализирано от безпорядък и непросветеност “.

Той означи, че тактиката на Джонсън не е проект да се живее с Covid-19 и на процедура ще продължава да излага на риск най-уязвимите. Лидерът на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд изрази мнение, че решенията на държавното управление са лишени от научна аргументация и са некомпетентни и попита какво финансиране ще бъде налично за тестване в Шотландия.

Това, което може би в този момент вълнува най-вече всички, е по какъв начин ще бъде решен финансово въпросът с тестването , откакто то към този момент няма да е гратис от 1 април.

Крис Хопсън, изпълнителният шеф на националното опазване на здравето разясни, че въпреки да е значимо да има проект за живеене с Covid, би било доста преждевременно да се приказва за победа над вируса . Според него не всички данни са в поддръжка на решенията и ще бъде значимо държавното управление да има цялостна подготвеност да възобнови тестването и да има подготвеност да работи бързо, в случай че се наложи. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР