Британският печат от няколко дни насам съобщава, че принцеса Хая

...
Британският печат от няколко дни насам съобщава, че принцеса Хая
Коментари Харесай

Защо бягат дубайските принцеси?

Британският щемпел от няколко дни насам оповестява, че принцеса Хая - една от съпругите на дубайския държател Мохамед бин Рашид ал Мактум, е избягала от Обединените арабски емирства (ОАЕ). По непотвърдени до момента сведения тя се намира във Англия, само че е поискала леговище в Германия. Бягството ѝ от Дубай било проведено благодарение на немски посланик.

" Не разполагаме с информация по този случай ", съобщи говорителката на немското външно министерство. По подобен метод се изрече и представителят на вътрешното министерство.

Дочуват се обаче и по-различни информации. Адвокатът Дейвид Хейг е деятел на групата " Свобода за Латифа ", която се ангажира в помощ на Латифа Мактум - една от дъщерите на дубайския шейх. Самият Хейг е прекарал няколко месеца в затвор в Дубай поради обвинявания в машинация. И споделя, че там е бил подлаган на изтезания и полови издевателства. Хейг и неговият екип научили от " голям брой достоверни източници ", че принцеса Хая се намира във Англия.

" Това удостоверяват и известия на Хюман Райтс Уоч ", съобщи Хейг пред Дъждовни води.

Принцеса Хая е щерка на умрелия през 1999 крал на Йордания Хюсеин и полусестра на настоящия йордански крал Абдула II. През 2004 година Хая се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където приключва политология, философия и стопанска система. Освен това е огромна любителка на спорта. През 2000 година тя показа Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Хая не е първата жена от обкръжението на емира, която подхваща опит за бягство. Шамса, щерка на шейх Мактум, избяга през август 2000 година в Англия, само че единствено след няколко седмици беше отвлечена в Кеймбридж и принудително върната в Дубай, където прекара осем години в пандиза.

През март предходната година опит за бягство предприе и другата щерка на Мактум - Латифа. Документален филм на БиБиСи описа, че младата жена е възнамерявала бягството си в продължение на седем години, доверявайки ориста си на един американски предприемач от френски генезис, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да доближат индийския бряг, яхтата е спряна от бреговата защита. Предполага се, че това е станало по гледище на шейха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР