Британският надзорен орган по лобистки дейности започна разследване за евентуално

...
Британският надзорен орган по лобистки дейности започна разследване за евентуално
Коментари Харесай

Разследват бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън

Британският контролен орган по лобистки действия стартира следствие за вероятно нарушаване от страна на някогашния министър председател Дейвид Камерън (2010-2016) на законодателство, утвърдено от личния му кабинет, оповестява вестник The Telegraph.

Камерън е обвинен в лобиране на негови някогашни сътрудници от Уайтхол (улица в Лондон, където се намират главните държавни служби на страната) за „ Грийнсил Капитал “ да получи държавни заеми, нужни на огромната компания в подтекста на пандемията от ковид. Съответните решения са взети единствено няколко месеца преди банкрута на упоменатото сдружение през март 2021 година.

Според английското законодателство, когато се предизвикват ползи на трета страна в държавни органи, с цел да се осъществя облага, първо би трябвало да се направи регистрация в формалния държавен указател на лобистите. За неспазване на съответното условие на нарушителя му се постанова санкция от 7,5 хиляди английски лири или, при положение на съществени нарушавания, се подхваща наказателно гонене.

Предполага се, че Камерън се е свързал непосредствено с Министерството на финансите, като в това число е изпратил няколко текстови известия до министъра Риши Сунаку, както и до Даунинг Стрийт и Банката на Англия. Опитите му били несполучливи, само че издигнат въпроси по отношение на обективен достъп до обществено финансиране.

В момента Службата на регистъра на лобистките консултанти „ проверява дали някогашният министър-председател е взел участие в лобистки действия “, откакто не се е регистриран като подобен.

Според вестника в понеделник, 22 март, авторитетна група депутати от ръководещата Консервативна партия е блокирала опита за осъществяване на парламентарно следствие на активността на Камерън по отношение на „ Грийнсил Капитал “, където той работи като консултант от 2018 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР