Британският музей премахна бюст на основателя си сър Ханс Слоун,

...
Британският музей премахна бюст на основателя си сър Ханс Слоун,
Коментари Харесай

Британският музей премахна бюст на основателя си

Британският музей отстрани бюст на създателя си сър Ханс Слоун, тъй като бил робовладелец. Сър Слоун е доктор, откривател и колекционер, завещал на английската нация сбирка от над 71 000 предмета. Именно тези движимости са сложили основите на Британския музей, Британската библиотека и Природонаучния музей в Лондон.

Директорът на музея Хартвиг Фишер разгласи, че желае да скъса всички връзки с колониалното минало на страната. „ Свалихме Ханс Слоун от пиедестала. Не бива да крием нищо. Процесът на излекуване се случва посредством знанието “, съобщи той в изявление за The Daily Telegraph.

„ Важно е да сме отдадени на истината, когато става дума за история. Стремим се да пренапишем нашата обща история, комплицирана и от време на време мъчителна. Случаят на Ханс Слоун и връзката му с робството е доста значима стъпка. Свалихме го от пиедестала, където никой не го забелязваше, и го поставихме под светлината на прожекторите. Британският музей е направил доста – разшири обсега на работата си върху личната си история, историята на една империя, на колониализма и на робството. Това са тематики, които би трябвало да бъдат обсъждани...Трябва да разберем личната си история. “



Скулптурата на Ханс Слоун към момента е налична за посетителите, само че в този момент е прибрана във витрина дружно с други негови предмети и в детайли изложение, отдадено на неговото робовладелско минало. Слоун е роден в Ирландия през 1660 година Колекционирането било най-голямата му пристрастеност, само че благосъстоянието, което му осигурило опцията да купува скъпи артефакти от целия свят, идва от захарните му плантации в Ямайка. Работел като доктор, а измежду пациентите му били кралица Анна и кралете Джордж I и Джордж II. Днес един от лондонските площади носи неговото име.

През последните месеци общностите по света преразглеждат наследството от личната си история, предизвикани от придвижването #BlackLivesMatter. В доста градове бяха отстранени скулптури на исторически персони, измежду които са Христофор Колумб, белгийският крал Леополд II и английският търговец на плебеи Едуард Колстън.

 
Йейлският университет с обвинявания в расизъм
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР