Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че Украйна заслужава да е

...
Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че Украйна заслужава да е
Коментари Харесай

Борис Джонсън: „Евровизия“ трябва да остане в Украйна

Британският министър-председател Борис Джонсън съобщи, че Украйна заслужава да е хазаин на идващото издание на състезанието „ Евровизия “ и че се надява страната да е в положение да го направи макар продължаващата война с Русия. Изказването на Джонсън идва откакто през вчерашния ден Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) разгласи решението си да изтегли музикалното съревнование от тазгодишната страна победител поради незадоволителните гаранции за сигурност при сегашната комплицирана обстановка и да даде семейството на Обединеното кралство, чийто представител се класира втори на финала на „ Евровизия 2022 “ през май в Торино. Британският министър председател разяснява решението директно след завръщането си от аудиенция в Киев, като изрази увереността си, че е допустимо събитието да се състои там, както се планираше.

„ Украинците завоюваха песенния конкурс „ Евровизия “. Знам, че ние имахме ужасно присъединяване, знам, че се класирахме втори и бих се радвал това да се случи тук, у нас. Но факт е, че те завоюваха и те заслужават да го имат. Вярвам, че могат да го имат, и имам вяра, че би трябвало да го имат. Вярвам, че Киев или всеки различен безвреден украински град би бил фантастично място състезанието да се състои “, посочи Борис Джонсън пред английски кореспонденти.

Преди изказванията на Джонсън украинският министър на културата Олександър Ткаченко сподели, че решението състезанието „ Евровизия “ да бъде изместен „ подкопава “ страната му. „ Честно ли е той да бъде лишен от страната, която се бори за народна власт от името на цивилизования свят? “, запита той, представен от Guardian.  

Украинската страна упорства, че може да провежда и организира състезанието безвредно на своя територия и ще се опълчи на проектите той да бъде „ изтеглен “ във Англия. Ткаченко съобщи още, че украинското държавно управление и служби за сигурност са показали подробни проекти на EBU по какъв начин ще стане това и че украинският народ е засегнат от решението за пренасяне на събитието. „ Евровизия “ не е единствено няколко часа телевизия, това е и алегорично световно събитие “, сподели той. И изясни, че уредниците на състезанието са му дали единствено 20 минути предупреждение в петък, преди да разгласят, че отхвърлят предложенията на Украйна. Ткаченко е провел незабавни диалози с английската си колежка Надин Дорис в опит да се откри решение, откакто държавното управление на Обединеното кралство обществено изрази вяра, че Украйна може да се оправи с семейството на състезанието. „ Имаме общото схващане, че това би трябвало да бъде разисквано още един път “, показа украинският министър на културата.

Междувременно няколко града на Острова към този момент показаха интерес да поемат семейството на проявата. Сред тях са Ливърпул, Манчестър, Глазгоу, Лийдс. Ткаченко разяснява, че вместо това те би трябвало да покажат взаимност с Украйна и да упорстват песенният конкурс да се организира в родината му. Той не разкри елементи от украинските логистични оферти, само че е допустимо те да включват промени в настоящия формат на „ Евровизия “, при който хиляди хора участват на събитието онлайн.

„ Говорихме с тях (с уредниците на състезанието – б.р.) преди няколко дни, представяйки нашата визия за това по какъв начин можем да бъдем домакини на „ Евровизия “ в Украйна макар всички компликации, само че не получихме никакви въпроси нито по отношение на сигурността, нито за нещо друго “, сподели Ткаченко. Според него EBU се интересува повече от личните си условия, вместо да обмисли по какъв начин да промени разпоредбите на „ Евровизия “ за страната, която се бори за самостоятелност и народна власт. „ Имаме цялостното право да бъдем домакини на „ Евровизия “ съгласно нейните правила. Това, че даже не обсъдихме опциите, е съответно обръщение, че EBU се интересува повече от личните си правила, в сравнение с да помогне в отбрана на демокрацията и за намиране на решение в полза на двете страни “, разяснява украинският министър. В умозаключение Ткаченко декларира пред Guardian, че към момента има вяра, че има решение и че Украйна не може просто да бъде извадена от семейството на събитието.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР