Британският министър на външните работи Доминик Рааб е привикал представителя

...
Британският министър на външните работи Доминик Рааб е привикал представителя
Коментари Харесай

Лондон критикува твърдение на ЕС: Великобритания не е забранила износа на ваксини!

Британският министър на външните работи Доминик Рааб е привикал представителя на Европейски Съюз във Англия, с цел да изрази гнева на държавното управление във връзка на изказванията на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Лондон изцяло е забранил износа на ваксини, оповестиха медиите на Острова.

Новият спор заплашва да отвори още по-голяма бездна в връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз за политиката за имунизациите, писа „ Гардиън “. Доминик Рааб е изпратил писмо до Шарл Мишел, изразявайки огромна угриженост след изказването му във вторник и го упреква в разпространение на подправена информация.

Недоволството в английското държавно управление се натрупа към този момент от дни, откакто изказванията, че Англия не разрешава износа на ваксини се стартират от видни европейски политици и циркулират в европейските медии.

За повторно от началото на годината Лондон и Брюксел се сблъскват по въпроса за производството и разпределението на имунизациите, напомня Би Би Си.

През януари Европейски Съюз вкара нова система за надзор на износа на ваксини на фона на загрижеността за съществуването на доставки на континента с условие производителите да получават позволение от националните държавни управления за планувани продажби.

Този ход породи по-широк спор с Англия за действието на съглашението за търговията след Брекзит в Северна Ирландия, контрактувано в края на предходната година. Брюксел взе решение да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, с цел да спре износа през провинцията, само че бързо се отхвърли след последвалата всеобща рецензия.

Лидерите на Европейски Съюз са под напън поради бавния ход на всеобщото имунизиране спрямо Англия, където 23 милиона или една трета от популацията към този момент получиха първа доза ваксина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР