Британските и европейските цени на едро на природния газ се ...

Британските и европейските цени на едро на природния газ се

Газът в Европа поскъва, след като "Газпром" резервира част от транзитния капацитет през ПолшаБританските и европейските цени на едро на естествения газ се покачиха през утринната търговия в понеделник, откакто търгове посочиха, че съветският снабдител " Газпром " е резервирал част от директния потенциал на газ през Полша, съобщи Ройтерс.

Цената на газ на едро на нидерландския газов хъб TTF за ноември се увеличи с 15,1 евро до 103,50 евро за мегаватчас (MWh), а стойността за " ден напред "-с 13,15 евро до 100,15 евро за MWh.

На английския маркет пък договорите на едро за незабавна доставка на естествен газ (TRGBNBPWKD) набъбнаха с 26,25 пенса до 2,28 паунда на терм.

Цената за ден напред TRGBNBPD1 се увеличи с 32,0 пенса при 2,35 паунда за един терм, равняващ се на 29,31 киловатчаса (KWh), а за " ден напред " стойността на газ набъбна с 32 пенса до 2,35 паунда за един терм.

Резултати от извършен в понеделник търг показват, че " Газпром " е резервирал към една трета от предлагания спомагателен потенциал за пренос на газ по тръбата Ямал-Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви размери през Украйна.

През уикенда съветският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак съобщи, че потреблението на съветски газ е рекордно високо, само че Москва към момента е подготвена да усили доставките за Европа, в случай че получи такива претенции.

Той също по този начин сподели още, че комерсиалните доставки на газ през " Северен поток 2 " могат да стартират незабавно откакто немският регулатор даде позволение.

По-рано в понеделник операторът на газопровода " Северен поток 2 " по дъното на Балтийско море съобщи, че първата линия на газопровода е запълнена с механически газ, като се чака се тръбопроводът да получи документ от немския регулатор за пускане на търговски продажби на естествен газ.

" Смесените известия от Русия през финалните няколко дни, както и фактът, че нищо не е резервирано или газовите потоци към северозападна Европа не са се увеличили, ни показват, че рискът от дефицит на естествен газ остават кораво на масата ", показаха пред Ройтерс анализатори на компанията Refinitiv.

Очаква се температурите в Обединеното кралство да се покачат изобилно над сезонната норма денем напред, само че да паднат още веднъж до уикенда, показват данните на Refinitiv Eikon.

Вятърната енергия във Англия се прогнозира при 10 гигавата (GW) в понеделник и малко по-висока от близо 12 GW във вторник, показват от своя страна данни на Elexon.

В същото време референтният контракт за въглеродни излъчвания (CFI2Zc1) на Европейски съюз за декември 2021 година се намали с 0,48 евро до 58,96 евро на звук.

Източник: bnr.bg