Британските и европейските цени на едро на природния газ се

...
Британските и европейските цени на едро на природния газ се
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъва, след като "Газпром" резервира част от транзитния капацитет през Полша



Британските и европейските цени на едро на природния газ се покачиха през утринната търговия в понеделник, откакто търгове демонстрираха, че съветският снабдител " Газпром " е резервирал част от директния потенциал на газ през Полша, съобщи Ройтерс.

Цената на газ на едро на нидерландския газов хъб TTF за ноември се увеличи с 15,1 евро до 103,50 евро за мегаватчас (MWh), а цената за " ден напред " - с 13,15 евро до 100,15 евро за MWh.

На английския пазар пък договорите на едро за незабавна доставка на природен газ (TRGBNBPWKD) набъбнаха с 26,25 пенса до 2,28 паунда на терм.

Цената за ден напред TRGBNBPD1 се увеличи с 32,0 пенса при 2,35 паунда за един терм, равняващ се на 29,31 киловатчаса (KWh), а за " ден напред " цената на газ набъбна с 32 пенса до 2,35 паунда за един терм.

Резултати от извършен в понеделник търг демонстрират, че " Газпром " е резервирал към една трета от предлагания спомагателен потенциал за пренос на газ по тръбата Ямал - Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви размери през Украйна.

През уикенда съветският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак съобщи, че потреблението на съветски газ е рекордно високо, само че Москва към момента е подготвена да усили доставките за Европа, в случай че получи такива претенции.

Той също по този начин сподели още, че комерсиалните доставки на газ през " Северен поток 2 " могат да стартират незабавно откакто немският регулатор даде позволение.

По-рано в понеделник операторът на газопровода " Северен поток 2 " по дъното на Балтийско море съобщи, че първата линия на газопровода е запълнена с механически газ, като се чака се тръбопроводът да получи документ от немския регулатор за пускане на търговски продажби на природен газ.

" Смесените известия от Русия през последните няколко дни, както и фактът, че нищо не е резервирано или газовите потоци към северозападна Европа не са се нараснали, ни демонстрират, че рискът от дефицит на природен газ остават твърдо на масата ", показаха пред Ройтерс анализатори на компанията Refinitiv.

Очаква се температурите в Обединеното кралство да се покачат доста над сезонната норма денем напред, само че да паднат още веднъж до уикенда, демонстрират данните на Refinitiv Eikon.

Вятърната сила във Англия се предвижда при 10 гигавата (GW) в понеделник и малко по-висока от близо 12 GW във вторник, демонстрират от своя страна данни на Elexon.

В същото време референтният контракт за въглеродни излъчвания (CFI2Zc1) на Европейски Съюз за декември 2021 година се намали с 0,48 евро до 58,96 евро на звук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР