Британските депутати подкрепиха предложението да се попречи на новия премиер

...
Британските депутати подкрепиха предложението да се попречи на новия премиер
Коментари Харесай

Британският парламент блокира евентуален опит на премиера за Брекзит без сделка

Британските депутати поддържаха предлагането да се попречи на новия министър председател да суспендира Народното събрание и да прокара Брекзит без съглашение, оповестяват английските медии.

Мнозинство от 41 депутати утвърди изменение, което блокира суспендирането сред 9 октомври и 18 декември, в случай че не се образува изпълнителен орган за Северна Ирландия.

Четирима министри от държавното управление, в това число финансовият Филип Хамънд, са се въздържали, а 17 депутати от Консервативната партия се разпалиха, в това число министър Маргот Джеймс, която е подала оставка.

Фаворитът за идващ ръководител на Консервативната партия и министър председател на Англия не изключи суспендирането на Народното събрание. Неговият противник Джереми Хънт изключи подобен ход.

Джеймс сподели, че опитът да се суспендира Народното събрание е " прекомерно краен ", добавяйки, че " считам, че е време да се причисля към хората, които се пробват да създадат нещо по въпроса ".

Четиримата министри, които са се въздържали, са Рори Стюърт (отговаря за интернационалното развитие), Грег Кларк (отговаря за бизнеса), правосъдния министър Дейвид Гаук и финансовия министър Филип Хамънд.

Говорителят на " Даунинг стрийт " 10 съобщи, че министър председателят Тереза Мей " явно е разочарована от обстоятелството, че редица министри не съумяха да гласоподават ".

" Няма подозрение, че нейният правоприемник ще вземе това поради при сформирането на държавното управление си ", добави представителят.

Би Би Си разяснява, че английският парламент е затруднил с днешното си решение новия министър председател да заобиколи Народното събрание за Брекзит.

Ако крайният период 31 октомври бъде доближат, без Народното събрание да поддържа съглашение сред английското държавно управление и Европейския съюз, Англия би трябвало да излезе от Общността без съглашение.

Британските депутати поредно гласоподаваха срещу Брекзит без съглашение, само че министър председателят би могъл да се опита да преодолее това, като суспендира Народното събрание в навечерието на крайния период, отказвайки му опция да го блокират.

Измененията в законопроекта за Северна Ирландия (сформирането на изпълнителен орган) бяха импортирани от депутати, в това число някогашния министър Алистър Бърт и ръководителят на комисията за Брекзит и народен представител от Лейбъристката партия Хилари Бен.

Това би означавало, че в случай че Народното събрание бъде разрушен, когато държавното управление разгласява отчети за обстановката в Северна Ирландия, депутатите би трябвало да бъдат призовани да ги обсъдят.

Бърт е споделил пред Би Би Си, че Народното събрание е показал " доста ясно, апелирам, не ни заобикаляйте... Народното събрание би трябвало да работи в интервала до 31 октомври ".

Британските депутати също по този начин отхвърлиха опита на държавното управление да не се съгласи с изменение, импортирано от група депутати, което също пробва да спре суспендирането на Народното събрание в прокарването на Брекзит без съглашение, с 315 гласа " за " и 273 " срещу ", болшинство от 42 гласа.

Законопроектът в този момент ще се върне за разглеждане в горната камара на английския парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР