Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска

...
Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска
Коментари Харесай

Показаха връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания

Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови болести и ранна гибел. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял самун, както и сладки питиета и конфитюри. Резултатите от проучването са оповестени в списанието „ BMC Medicine “.

За да проучат резултата от диетата върху риска от сърдечно-съдови болести и смъртност, учени от Оксфордския университет, дружно с сътрудници от Австралия и Китай, проучват данни от английската UK Biobank. Дългосрочно изследване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимоотношението с околната среда, в това число храненето, на развиването на някои болести.

За разбора са определени общо 116 806 британци на възраст от 37 до 73 години, които за първи път са взели участие в изследването в интервала от 2006 до 2010 година и за които има данни за регистрация на хоспитализации и смъртни случаи надлежно до 2017 и 2020 година

Авторите свързват честотата на болесттите и гибелта с диетата на участниците и разпознават два постоянно срещани хранителни навика, които усилват риска от сърдечно-съдови болести и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с огромно количество шоколад и други сладкарски произведения, масло и бял самун с дребен дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо наличие на сладки безалкохолни питиета, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.

Сред последователите на първата диета има най-вече мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и постоянно са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развиване на сърдечно-съдови болести е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.

Вторият жанр на хранене се следваше най-вече от дамите. Въпреки обстоятелството, че множеството от тях не пушат и са физически дейни, доста от тях оповестяват за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.

" Сърдечно-съдовите болести са една от водещите аргументи за гибел и неработоспособност във Англия и главната причина за това е неприятната диета ", сподели ръководителят на изследването Кармен Пиернас от първичната здравна грижа в известие за „ Springer Nature “ на Оксфордският университет. Повечето рекомендации за хранене се основават на питателните субстанции в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати оказват помощ да се разпознават съответни храни и питиета, които могат да усилят риска от сърдечно-съдови болести и смъртност ".

Авторите се надяват, че техните открития ще оказват помощ за създаването на рекомендации за хранене, които ще оказват помощ на хората да се хранят по-здравословно и ще понижат риска от сърдечни болести.

Учените означават още, че наблюдателният темперамент на тяхното изследване не разрешава да се вършат заключения за причинно-следствена връзка сред диетата, сърдечно-съдовите болести и смъртността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР