Британски учени от Лондонското училище по хигиена и тропически болести

...
Британски учени от Лондонското училище по хигиена и тропически болести
Коментари Харесай

Комарите стават все по-опасни заради климатичните промени

Британски учени от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропически заболявания откриха, че случаите на евентуално смъртоносните малария и денга – заболявания, популяризирани от комари – са се нараснали поради климатичните промени. Техните открития са оповестени в Lancet Planetary Health.

От 2000 година насам в африкански страни като Судан и Еритрея, както и в Колумбия, е регистриран забележителен растеж на болни от денга. Ако при започване на 21-ви век броят им е бил 505,4 хиляди, то през 2019-та тази цифра се усилва до 5,2 млн.

Денга е изключително рискова и болезннеа зараза, породена от вируса денга, който се предава от комари. Позната е също и като „ трошаща костите “ тресчица, защото предизвиква толкоз силна болка, че човек има чувството, че костите му се трошат.

Според експертите точно увеличението на парниковите газове прави комарите надалеч по-опасни - гобалното стопляне удължава сезона, през който насекомите посредством ухапвания предават заболявания на хората.

Експертите предвиждат, че при повишение на температура на Земята с 3,7 градуса по Целзий до 2100 година, жертвите на заболяванията, пренасяни от комарите, доста ще се усилят. Още през 2080 година към 8 милиарда души могат да бъдат изложени на риск от заразяване с малария и денга, което е с 4,7 милиарда повече по отношение на 1970-1999 година

Днес маларията е една от водещите аргументи за гибел в света, изключително измежду децата в Третия свят. През 2009 година 225 милиона души са инфектирани с малария, а през 2010 година 655 000 умират. По-голямата част от смъртните случаи от малария са в Африка на юг от Сахара. През 2019 година повече от 90 % или към 240 милиона от случаите на малария са регистрирани в Африка, сочат данни на Световната здравна организация. Маларията се предизвиква от вътреклетъчни паразити от род Plasmodium. До средата на 20 век маларията се е срещала и в България. Причинителят на болестта се предава при захапване от комари от род Anopheles. В свободни страни маларията може да се придвижи от хора, пътували в области с огромна периодичност на случаите на малария. Освен заразяване при кръвопреливане и лабораторни злополуки, предаването от човек на човек е допустимо единствено при бременността от майката на детето, ако плацентата е засегната (най-вече при раждане).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР