Британски и италиански учени са на път да създадат кръвен

...
Британски и италиански учени са на път да създадат кръвен
Коментари Харесай

Кръвен тест ще открива аутизъм, може би


Британски и италиански учени са на път да основат кръвен и уринарен тест за ауитизъм, което би могло доста да улесни ранното диагностициране на разстройството.

Изследователски екип от Университета на Уоруик и университета на Болоня откриват по-висока централизация на характерни повредени протеини при деца с разстройства от спектъра.

За задачата те са изучили кръвните и уринарни проби на 38 деца с аутизъм на възраст сред 5 и 12 години. Резултатите им са били съпоставени с тези на друга група от 31 здрави деца на същата възраст.

Учените откриват съществуването на по-голямото число повредени протеини, което е обвързвано с по-голям оксидантен стрес. Познати са като дитриозин и модифицирани захари – крайни артикули на гликирането.

За да се пристъпи към основаването на проби, благодарение на които да се диагностицира аутизъм, учените би трябвало да преминат през още редица проучвания. Това, което може да се твърди към този момент от получените резултати е, че има връзка сред несъмнено равнище на характерни повредени молекули в мозъка и развиването на аутизъм. Все още учените не са наясно дали един подобен тест би бил ефикасен и дали посредством него ще могат да се отличават аутистичните от други нервни и психологични положения като обезпокоително разстройство и синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност.

Аутизмът е генерализирано разстройство, което визира развиването на мозъка и държанието. Използва се терминът разстройство от аутистичен набор, поради разнородния темперамент на проявата му. Свързано е с необятен набор на поведенчески проблеми, като визира изключително обществените връзки и взаимоотношения, речево изложение. Има изявена тревога и хиперактивност.

При 30% от случаите на разстройство от аутистичния набор се намира унаследен фактор. При останалите 70% са композиция от фактори на околната среда и генетични.

Свързани публикации.. Аутизъм – живот в собствен личен свят 2 Владислава Цолова: Не крийте детето с аутизъм! 0 Красимира Костадинова: У нас не е прочут точният брой на децата с аутизъм 1

Понастоящем, за слагането на диагноза се постанова прекосяването през серия проучвания – поведенчески проби, което лишава скъпо време и, за жалост, не подсигурява точност на заключението. Учените се надяват на откриването на биологичен тест с помощта, на който диагнозата може да се слага по-бързо и рано.

Само в Щатите живеят повече от 3,5 милиона души с разстройство от аутистичния набор съгласно Дружеството по аутизъм. 35% от младежите с такова разстройство не могат да си намерят работа или да продължат образованието си.

В Обединеното Кралство са регистрирани 700 000 деца и възрастни с разстройство от аутистичния набор съгласно Националното аутистично сдружение.

Изключително значимо е диагнозата за аутистично разстройство да се слага още в най-ранно детство, като стремежът на експертите е това да се реализира до 2-годишна възраст на детето.

С придвижване работата на откривателите и следене на от ден на ден деца от ранна детска възраст с аутизъм ще се открият незнайните към момента аргументи за разстройството и надлежно работещи лечения.

Изследването е показано в сп. Molecular Autism.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР