Британската министър-председателка Тереза Мей днес официално подава оставка като председател

...
Британската министър-председателка Тереза Мей днес официално подава оставка като председател
Коментари Харесай

Тереза Мей подава оставка, какво предстои за UK

Британската министър-председателка Тереза Мей през днешния ден публично подава оставка като ръководител на английската Консервативна партия. Това слага началото на конкуренция за неин правоприемник. Тази конкуренция ще докара на власт и нов министър председател, съобщи Ройтерс.

Мей разгласи желанието си да подаде оставка на 24 май в прочувствено изявление, откакто английските депутати на три пъти отхвърлиха нейното съглашение за Брекзит, контрактувано с Европейски Съюз.

След днешното оповестяване на оставката стартира неколкоседмичен развой по желание на правоприемник на лидерския пост на Консервативната партия.

На 10 юни ще се одобряват кандидатури за поста. На 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, с цел да понижат броя на претендентите, като всякога ще се гласоподава скрито. Всеки претендент с 16 гласа или по-малко в първия кръг отпада от надпреварата. Ако всички претенденти имат повече от 16 гласа, отпада този с минимум гласове. Във втори кръг на гласоподаване отпада всеки претендент с 32 гласа или по-малко. Ако всички претенденти имат повече от 32 гласа, отпада този с минимум гласове. По-нататъшните гласувания са планувани за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, до момента в който останат двама претенденти.

За окончателните двама претенденти гласоподават всички членове на Консервативната партия, като спечелилият се афишира за нов водач. При предходни надпревари за лидерския пост това гласоподаване се извършваше по пощата. Партията сподели, че желае да приключи този стадий в седмицата, която стартира на 22 юли.

Докато тече процедурата, Мей ще извършва функционалностите на министър председател.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР