Британската кралица Елизабет Втора стана вторият най-дълго управлявал монарх в

...
Британската кралица Елизабет Втора стана вторият най-дълго управлявал монарх в
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II зае второ място в класацията на най-дълго управлявалите монарси в историята

Британската кралица Елизабет Втора стана вторият най-дълго управлявал монарх в историята, заяви Скай нюз.

В класацията тя измести тайландския крал Пумипон Адулядет (Рама Девети), който бе отпред на страната си от 1927 година до 2016 година - 70 години и 126 дни.

По-малко от две години разделят 96-годишната Елизабет Втора от абсолютния връх. Засега той е на френския крал Луи XIV (1638-1715), управлявал в продължение на 72 години и 110 дни.

През септември 2015 година Елизабет Втора усъвършенства върха на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълъг престой на английския престол. Тя също е най-възрастният настоящ държавен глава, както и има международния връх за най-дълго управлявала жена.

Британската кралица означи по-рано този месец платинен празник от възкачването на престола с четиридневни тържества, паради, улични празненства и други събития, извършени в Обединеното кралство и Общността на нациите.

Елизабет Втора благодари на нацията с писмо, в което споделя, че е била " надълбоко трогната " от честванията.

Проблеми с подвижността обаче й попречиха да участва на доста от събитията за юбилея. Тя обаче се появи балкона на Бъкингамския замък, с цел да поздрави събралото се голям брой в последния ден от тържествата.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР