Британската авиокомпания "Изиджет" (EasyJet) обяви, че спира полетите на своите

...
Британската авиокомпания "Изиджет" (EasyJet) обяви, че спира полетите на своите
Коментари Харесай

Изиджет спира всичките си полети

Британската самолетна компания "Изиджет " (EasyJet) разгласи, че стопира полетите на своите самолети поради пандемията от ковид. В известието не се показва дата за възобновяването им, а че всичко ще зависи от интервала, в който ще бъдат отстранени рестриктивните мерки, наложени от другите страни.

През предходната седмица самолетната компания стартира приземяването на множеството си самолети, акцентирайки, че ще уволни 4 000 души кабинен екипаж за два месеца, оповестява "Ройтерс ". Пандемията от ковид блокира полетите в международен мащаб, оставяйки самолетните компании без доходи и изправени пред битка за оцеляване. Малката английска самолетна компания Loganair да вземем за пример през днешния ден съобщи, че ще търси поддръжка от страната.

Акциите на "Изиджет " регистрираха 10-процентен спад при утринната търговия, като изгубиха на половина цената си през последния месец. Към момента самолетната компания е с пазарна капитализация възлизаща на към 2,3 милиарда паунда. "Смятаме, че групата има задоволително ликвидност, с цел да ръководи за малко прекъсването на европейските пътувания по въздух, само че в случай че сривът се окаже нескончаем или възобновяване - постепенно, "Изиджет " може да има същински проблеми “, споделя анализаторът на Hargreaves Landsdown Уилям Райдър.

"Изиджет " беше под спомагателен напън от най-големия си акционер - Stelios Haji-Ioannou, който има към една трета от акциите. В писмо до ръководителя на "Изиджет " в неделя Хаджи-Йоану съобщи, че би трябвало да анулира или предоговори 4,5 милиарда лири за 107 самолета на Airbus, защото спомагателният аероплан би просто унищожил акционерната стойност. От "Изиджет " показаха, че ще се опитат да понижат заплащанията, в това число и тези за самолети, наблягайки, че компанията е фокусирана върху краткосрочната ликвидност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР