Британската антидопингова агенция (UKAD) отказва да предаде допингпроби на звездата

...
Британската антидопингова агенция (UKAD) отказва да предаде допингпроби на звездата
Коментари Харесай

Англия отказа да предаде за анализ допингпробите на Мо Фара

Британската антидопингова организация (UKAD) отхвърля да съобщи допингпроби на звездата в леката атлетика сър Мохамед Фара за още един разбор .

Световната антидопингова организация (WADA) желае да изследва още веднъж пробите на спортисти от американския проект  " Найки Орегон ", откакто през октомври основният му треньор Алберто Салазар бе осъден за 4 години за допингнарушения. Мо Фара, който има по две олимпийски и по три международни в бяганията на 5000 и 10 000 м, работеше със Салазар от 2010 до 2017 година

Преди да приключи мандата си на 31 декември, президентът на WADA сър Крейг Рийди съобщи, че ще има следствие против спортистите, работили със Салазар, което ще включва и реанализ на взети по-рано проби. 

UKAD обаче отхвърли искане от американската антидопингова организация (USADA) за пробите на Фара. Изп.-директорка на английската организация Никол Сепстед съобщи, че е подготвена да ги съобщи, единствено в случай че има " достоверни доказателства ", че в тях може да има неразрешени субстанции. Според нея повторното тестване ще повреди пробите .

" Подкрепяхме USADA в следствието им. Никога не е имало липса на предпочитание или поддръжка от наша страна. Но когато отвориш една проба, всякога я замразяваш, размразяваш, по-късно отново я замразяваш и по този начин тя деградира. Просто споделих на USADA: " Трябва да ми дадете правдиво доказателство за това, което търсите. " Ако сътрудник пристигна и каже: " Имам доказателства, че това може да участва в пробите на тези спортисти и върша следствие ", аз ще съм първата, която ще каже: " Давайте, по какъв начин може да помогнем? " Но няма да пожертвам проби, които пазим и които можем да тестваме по-късно с напредването на науката ", сподели Сепстед. 

Попитана дали WADA въпреки всичко има право да вземе проби на Фара, тя отговори: " Моята позиция е, че всяка проба, взета от UKAD, е владеене на UKAD . Ако сме я взели от името на международната федерация по лека атлетика (IAAF), тогава е проба на IAAF. Ако е била от името на USADA, е на USADA. "

Думите ѝ, очаквано, доведоха до гневна реакция от Русия . Националната антидопингова организация (РУСАДА) остана още веднъж без лиценз за 4 години поради операция на данните от московската лаборатория. Преди това Русия бе подложена на критика поради отхвърли си да допусне представители на WADA в лабораторията, както и да съобщи съхранявани проби за още един разбор. 

" Световният антидопингов кодекс и стандартите на WADA са едни и същи за всички. Независимо дали е английската организация, съветската или някоя друга. В противоположен случай системата няма да работи. Вярвам, че UKAD не би трябвало да попречва всякакво предаване на проби. Съгласно параграф 6.5 от международния антидопингов кодекс последващият спомагателен разбор на допинг проби може да бъде осъществен когато и да е само по инструкции на антидопингова организация или по напътствие на WADA. Всяка неяснота от двете страни и това не се отнася единствено за UKAD, основава стена на съмнение в антидопинговата система на държавата и надлежно нейните спортисти като част от системата ", съобщи генералният секретар на РУСАДА Маргарита Пахноцкая

Световният първенец на 110 м с трудности от 2015 година Сергей Шубенков разгласява новината за отхвърли на UKAD в " Туитър " и написа: " Отнеха ли им лиценза към този момент? " . В съветския вид на профила си той разяснява: " Можело ли по този начин? "

Роденият в Сомалия Мо Фара, който в края на 2017 година бе положен в рицарство от кралица Елизабет II и към този момент е " сър ", никога не е давал позитивна проба и постоянно е отричал да е вземал допинг.  Непобедимият бегач на дългите дистанции престана да работи със Салазар през 2017 година, две години след като против треньора започна формалното следствие, инспирирано от предаването " Панорама " на Би Би Си през 2015-а. След третия си дубъл от международни трофеи - на шампионата в Лондон`17, той се посвети на маратоните и се класира трети в Лондонското тичане на 42.195 км, освен това с нов рекордс на Англия (2:06:22 ч.), а по-късно завоюва и маратона на Чикаго. 

Наскоро обаче 36-годишният Фара разгласи, че счита да се върне на пистата и да взе участие на олимпийските игри в Токио 2020.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР